Dansk-russisk eksportaftale har lange udsigter

KORT NYT: En selvstændig aftale mellem Danmark og Rusland om eksport af svinekød vil ikke blive godkendt hos EU. Handelskommissæren har forklaret hvorfor.

Udsigterne til en bilateral aftale mellem Danmark og Rusland om eksport af svinekød er lange. Til Landbrugsavisen fortæller EU-handelskommisær John Clancy, hvorfor der ikke umiddelbart kan blive genoptaget en handelsaftale mellem de to lande.

"Ruslands forbud på vores svinekødsprodukter er uden grundlag og ude af proportioner fra starten. EU har de strengeste sundheds- og sikkerhedsregler og -standarder i verden med de nyeste systemer på plads til at styre eventuelle udbrud af for eksempel afrikansk svinepest (ASF)," lyder det fra John Clancy, som altså skyder skylden på Rusland. 

Der er kun er fundet fire tilfælde af afrikansk svinepest på grænsen til Hviderusland i januar 2014, og resten af EU stort set er fri for nyere tilfælde. Kommisæren understreger, at der i EU produceres verdensklasse-svinekød, og procedurerne omkring eventuel smitte håndteres professionelt, og derfor må forbeholdet fra Rusland ses som en overreaktion.

Login