"Ingen grund til bekymring over store svinebrug"

INTERVIEW: Liberaliseringen af landbrugsloven vil ikke påvirke miljøet, mener Alex Dubgaard, FOI. Han tror, at faldende jordpriser vil blive den største konsekvens af loven.

På Fødevareøkonomisk Institut, Københavns Universitet, ser afdelingschef Alex Dubgaard, lidt anderledes på konsekvenserne af forslaget.

"Det er vildt overdrevet. Der er ikke noget epokegørende i disse forslag. Man har med lovgivningen i de seneste 40-50 år forsøgt at få strukturudviklingen til at gå lidt langsommere. Nu opgiver man så helt at regulere, hvor meget jord folk skal eje, når de har en husdyrproduktion, men det er et led i en lang udvikling, hvor man gradvist har slækket på krav til ejerskab og størrelser. Vi har allerede set en ekstrem strukturudvikling med meget store svineproduktioner og landbrug, der driver meget store arealer," siger han.

Svineproduktion i frit fald 
Alex Dubgaard mener, at udviklingen, hvor de mindste svinebrug bliver nedlagt, vil fortsætte, og peger på, at det allerede i dag er muligt at oprette meget store svinebrug.

Login