Danskerne skal spise meget mere fuldkorn

NOTE: En ny rapport fra DTU viser, at kun 6 pct. af danskerne indtager den anbefalede daglige mængde fuldkorn. I 2009 starter en decideret fuldkornskampagne.

Vi bør spise mindst 75 gram fuldkorn om dagen i form af forskellige fuldkornsprodukter som havregryn, brød, fuldkornspasta og fuldkornsris.

Det er anbefalingen i DTU Fødevareinstituttets nationale undersøgelse af danskernes kostvaner og fysisk aktivitet for 2000-2004.

Danskerne spiser i gennemsnit kun knap halvdelen af den anbefalede mængde fuldkorn, og kun 6 pct. af befolkningen spiser de anbefalede 75 gram fuldkorn om dagen.

Det er især børn og ældre, der spiser meget fuldkorn, mens de unge - især de 14-24-årige - kun spiser lidt.

"For mange danskere vil det have en gavnlig sundhedsmæssig virkning at spise mere fuldkorn. De fleste bør derfor spise langt flere fuldkornsprodukter - både morgen, middag og aften, og til mellemmåltiderne," fastslår agronom Heddie Mejborn fra DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.

"Der er altså god grund til at spise fuldkorn og fuldkornsprodukter. Fuldkorn har et højt indhold af kostfibre, vitaminer og mineraler, og det er overvejende sandsynligt, at det er kombinationen af indholdsstoffer, der har betydning for sygdomsrisici," slutter Heddie Mejborn.

Fuldkornskampagne i 2009
For at få danskerne til at spise mere fuldkorn starter i januar 2009 en egentlig kampagne, der er udformet i et partnerskab mellem sundhedsverdenen og erhvervet. Partnerskabet skal udnytte erfaringerne fra "6 om dagen"-samarbejdet.

Erhvervet og sundhedsverdenen vil sammen udvikle kampagnen baseret på den nye mængdeanbefaling for fuldkorn. Endelig udvikles et program til monitorering og evaluering af den samlede indsats.

Bag kampagnen står Diabetesforeningen, Foreningen af Kliniske Diætister, FødevareIndustrien, Fødevarestyrelsen, Kohberg Brød A/S, Kræftens Bekæmpelse, Lantmännen Mills A/S, Lantmännen Schulstad A/S, Valsemøllen A/S og Wasabröd.

Login