Landmænd skal føre egenkontrol med dyrevelfærd

NOTE: Regeringen og DF har indgået aftale om egenkontrol i husdyrbesætninger med det formål at højne dyrevelfærden. Oppositionen er skeptisk.

Til næste år skal danske landmænd med de største besætninger selv føre egenkontrol og dokumentere, at de overholder reglerne om dyrevelfærd i deres stalde. 

Det er resultatet af en aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

En god idé
Fødevarestyrelsen er meget tilfreds med den nye ordning om egenkontrol, da det giver styrelsen en langt bedre mulighed for at følge med i, hvordan det går rundt omkring.

"Besætningerne bliver større, og det er en god idé at lægge vægten på ansvaret hos den enkelte landmand for at styre og dokumentere over for samfundet, at dyrevelfærden er i orden i besætningen," siger veterinærdirektør Jan Mousing fra Fødevarestyrelsen til dagbladet Politiken.

Ordningen vil sikre, at der kommer fokus på, om reglerne bliver overholdt i hver eneste af de større kvæg- og svinebesætninger hver dag.

"Egenkontrollen skal ikke erstatte den offentlige kontrol, men den skal gøre det muligt at målrette den offentlige kontrol, så der kommer mere kontrol i de besætninger, hvor der er problemer," pointerer Jan Mousing

EL: Regeringen saboterer bred aftale
Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen, er dog langt fra tilfreds med den aftale, regeringen har indgået med støttepartiet: 

"Regeringens aftale med Dansk Folkeparti om, at landmændene gennem egen kontrol skal sikre dyrevelfærden, lægger gift for mulighederne for at indgå en bred aftale, som for alvor kan give kontrollen med dyrevelfærd et løft," siger Per Clausen i en pressemeddelelse, og fortsætter:

"Alle folketingets partier har forhandlet om en sådan løsning, men nu har regeringen valgt at gå efter en løsning alene med Dansk Folkeparti.

Jeg frygter, at resultatet bliver, at vi ikke får den markante forbedring af kontrollen med dyrevelfærd, som der er brug for både i forbindelse med produktionen og transporten af dyrene.

Desværre er der al mulig grund til at frygte, at fødevareministeren vil prioritere hensynet til erhvervslivet højere end hensynet til dyrevelfærden, og at DF vil lade det ske.

Egenkontrol kan være et fornuftigt element i en effektiv kontrol, men der er også brug for en øget offentligt kontrol. Det kan kun sikres, hvis der tages hensyn til de krav oppositionen har stillet," slutter Per Clausen.

Login