Eksplosionen i fødevarepriserne er et globalt problem

NYHED: Danmark skal være med til at afhjælpe fødevarekrisens globale problemer, selv om prisstigningerne er på retur, mener fødevareøkonomisk ekspert.

Fødevarepriserne i de danske supermarkeder er det seneste år eksploderet. I den forbindelse har Altinget.dk talt med direktøren for Fødevareøkonomisk Institut på Københavns Universitet, Søren Frandsen. Han giver sit bud på, hvad den globale fødevarekrise skyldes, og hvilke initiativer der kan tages, for at rette op på situationen:

Hvorfor stiger fødevarepriserne så meget netop nu?
"Det er der fem forklaringer på:

For det første har der været en generel vækst i fødevareefterspørgslen. Samtidig har der været en faldende produktivitetsvækst, og derfor vokser efterspørgslen hurtigere end produktionen.

For det andet har der været problemer med svigtende høst i betydelige lande som USA og Australien.

For det tredje har de stigende energipriser medført stigende produktions- og transportomkostninger. I og med, at energi vejer tungt på fødevareområdet, slår det kraftigt igennem på produktionsomkostningerne.

For det fjerde er der sket et boom i den kornbaserede bioproduktion, hovedsageligt på majsområdet. 25 pct. af majsproduktionen går til bioenergi, hvilket presser prisen på majs op. På den måde påvirker bioenergien kornpriserne i en opadgående retning.

For det femte har en række panikindgreb fra nogle regeringer medvirket til prisstigningerne. Bl.a. eksportforbud og priskontrol i lande som Thailand og Indien har haft markante konsekvenser for nabolandene."

Har der historisk set været lignende prisstigninger?
"Ja. Omkring 1.- og 2. verdenskrig, samt i 1975 og 1996 er der set lignende prisstigninger."

Login