EU: Danskerne kan beholde særregler for nitrit i kød

NOTE: EU-Kommissionen har bekræftet, at miljøgarantien kan bruges til at opretholde danske særregler for tilsætning af nitrit til kødprodukter.

Sidste sommer fremsendte Danmark en anmodning til EU-Kommissionen om at kunne bevare de danske maksimalgrænseværdier for tilsætning af nitrit til kødprodukter.

Anmodningen var begrundet i det danske synspunkt, at EU-reglerne på området ikke går langt nok i forhold til at reducere anvendelsen af nitrit i kødvarer.

Ministeren er tilfreds
Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) er godt tilfreds med Kommissionens afgørelse, der i første omgang gælder i to år:

"Fra dansk side har vi vurderet, at EU-reglerne i forhold til nitrit ikke lever op til den videnskabelige rådgivning fra EU's ekspertpanel EFSA. Jeg mener på den baggrund ikke, at vi skal tillade mere nitrit i fødevarer til de danske forbrugere," siger fødevareministeren i en pressemeddelelse.

Kræftfremkaldende stoffer
Nitrit har vigtige konserverende egenskaber, idet stoffet i fødevarer forhindrer vækst af bakterier, der kan gøre mennesker syge. Tilsætning til kødprodukter har dog den uønskede effekt, at der sker en dannelse af kræftfremkaldende stoffer. Det er derfor vigtigt, at tilsætning af nitrit til kødprodukter begrænses mest muligt.

Kommissionen fastholder i sin afgørelse, at EU-reglerne er skrappe nok, men anerkender også, at de danske regler er i overensstemmelse med den videnskabelige rådgivning og samtidig har vist sig at være effektive for at opnå den fornødne konserverende effekt.

Samtidig medgiver Kommissionen, at Danmark vurderet ud fra den forelagte dokumentation har godtgjort, at det ikke kan udelukkes, at gennemførelsen af EU-reglerne i Danmark vil kunne medføre en yderligere eksponering af den danske befolkning over for kræftfremkaldende stoffer.

Kommissionen konkluderer på den baggrund, at de danske regler kan accepteres.

Fra dansk side vil man overvåge reglerne med henblik på inden udløb af to års-perioden igen at kunne fremsætte ønsket om at opretholde de danske grænseværdier.

Login