Bred politisk enighed om indsats mod campylobacter

NOTE: Der er opbakning fra alle Folketingets partier til en handlingsplan mod campylobacter i kyllingekød.

Fødevareministeren har netop afsluttet drøftelserne om den nye femårige handlingsplan mod campylobacter med partiernes fødevarepolitiske ordførere.

Fokus på import
Der er mere campylobacter i det importerede kyllingekød end i det danske, og beregninger fra Danmarks Tekniske Universitet viser, at langt de fleste sygdomtilfælde fra kyllingekød skyldes importeret kylling. Derfor har den nye handlingsplan fokus på importen.

Fødevareministeriet har allerede taget fat i importproblematikken med lancering af en intensiveret kontrol af både dansk og udenlandsk kød - den såkaldte "case-by-case" kontrol. I 2008 bliver der taget endnu flere prøver af importeret kyllingekød.  

Indsat i dansk produktion
Ud over en styrket importindsats omfatter planen også indsatsområder i den danske slagtekyllingeproduktion.

Det drejer sig blandt andet om udvikling af en branchekode for slagtekyllingeproduktionen, brug af insektværn i kyllingehusene, undersøgelse af forekomsten i fritgående kyllinger, bedre metoder til at sortere kyllingeflokkene i campylobacter positive og negative, brug af damp og ultralyd til at reducere forekomsten og en række initiativer til forbrugeroplysning.  

Det er Fødevarestyrelsen i samarbejde med erhvervet og eksperter på Danmarks Tekniske Universitet, der har bistået ministeriet med udarbejdelse af den nye danske handlingsplan for campylobacter.

Login