Sådan vil Gjerskov bekæmpe omstridt fødevare-stof

FØDEVARER: Oplysning og vejledning skal få danskerne til at indtage mindre akrylamid, der er under mistanke for at være kræftfremkaldende. Det siger fødevareminister Mette Gjerskov (S).

"Selvom det er meget vanskeligt at forhindre udviklingen af akrylamid, må vi gøre, hvad vi kan for at reducere eksponeringen af akrylamid mest muligt," skriver ministeren i et §20-svar.

Akrylamid findes i eksempelvis chips, franskbrød og pommes frites og bliver dannet, når man bager, steger eller griller fødevarer med både stivelse og asparaginsyre ved temperaturer på over 120 grader. Derfor har ministeren bedt Fødevarestyrelsen om at tage fat i fødevareerhvervet, så alle bliver bevidste om, hvordan stoffet opstår.

"Målet skal være at udbrede viden om akrylamid til restauranter, grillbarer, bagere og andre relevante virksomheder. Korrekt tilberedning kan mindske dannelsen af akrylamid væsentligt, hvorfor viden om tilberedning er vigtigt," skriver Mette Gjerskov.

Login