Gjerskov: Europæisk landbrug er en pædagogisk udfordring

LANDBRUGSREFORM: Det er sjældent let at tage penge fra folk. Og når det kommer til at sparke støttekronerne væk under de europæiske landmænd, er den danske fødevareminister på en særdeles svær opgave. Se interviewet fra EuropaMagasinet her.

”Vi burde ikke have en landbrugsstøtte. Vi støtter heller ikke grønthandlere,” siger fødevareminister Mette Gjerskov (S) i et interview med EuropaMagasinet, som netop er blevet vist for første gang.

Ministeren har gennem hele det danske EU-formandskab arbejdet på en landbrugsreform, som skal liberalisere landbrugsstøtten yderligere. Og den må altså gerne i sidste ende - hvis det står til ministeren - arbejde mod helt at afvikle den massive pengestrøm, EU sender til landbruget.
 
Landmand buede af mig
Men det er nu engang støttekroner, der ikke sådan bare er til at forhandle om. Her er stærke interesser fra politikere, interesseorganisationer og landmænd, siger hun.

”Jeg har stået med en europæisk landmand nede i Bruxelles, som buhede af mig, fordi jeg sagde, at jeg synes, at vi skal producere nogle varer, som forbrugerne vil købe. Han syntes, det skulle være den anden vej rundt. At vi skulle sørge for, at forbrugerne vil købe de varer, som han har lyst til at producere,” siger fødevareminister Mette Gjerskov til EuropaMagasinet.

Hun erkender, at mange lande ønsker er bevare støtte, og at der er lang vej, før en fuldstændig afvikling kan blive aktuel, men hun vil fortsat arbejde for det.

”På den måde, har vi da en pædagogiske udfordring i forhold til store dele af europæisk landbrug. Så det tager tid det her, men jeg tror, vi er på rette vej,” sige fødevareministeren, som mener, at dansk landbrug længe har været i gear til en produktion uden landbrugsstøtten, hvis det er på lige konkurrencevilkår.

Se hele EuropaMagasinet om den europæiske landbrugsstøtte her.

Login