Etisk Råd: MRSA-ramte skal ikke i gabestokken

RESISTENS: At beskytte smittebæreren mod stigmatisering bør veje tungest, når det handler om at offentliggøre, hvilke svinebesætninger der er smittet med MRSA, mener Det Etiske Råd. De anbefaler til gengæld en overordnet kortlægning.

I øjeblikket behandler Ombudsmanden afvisningen af en aktindsigt om oplysninger om MRSA-positive svinebesætninger. Fødevarestyrelsen har gentagne gange afvist aktindsigten, og styrelsens seneste forsøg på at undgå, at oplysningerne offentliggøres, er at indsamle eksempler på stigmatisering af personer, der bærer MRSA-bakterien.

Det Etiske Råd har på baggrund af resistensproblemets voksende samfundsmæssige væsentlighed siden sommeren 2013 arbejdet med de etiske dilemmaer, der knytter sig hertil. Rådet peger netop på stigmatisering som væsentlig begrundelse for ikke at offentliggøre hvilke svinebesætninger, der har MRSA.

"Konkret med de her grisefarme er det ikke vejen frem at fremlægge, hvem der har MRSA. Det vil ikke alene gå ud over landmanden, men også familien og måske de ansatte," siger Gorm Greisen, overlæge på Rigshospitalet og professor ved Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet.

Login