Wammen besøger Serbien og Montenegro

KORT NYT: I starten af ugen rejste europaminister Nicolai Wammen (S) til Serbien og Montenegro for at mødes med landenes regeringsledere. Formålet med besøget var at drøfte de kommende forhandlinger om landenes optag i EU.

På tirsdag samles EU's ministerråd for at drøfte Serbiens ansøgning om optagelse som medlemsland i EU. Hvis de bliver godkendt, skal optagelsen efter planen finde sted til næste år den 1. juli. 

I den anledning foretog den danske europaminister Nicolai Wammen i mandags et officielt besøg i Serbien. Her mødtes han med blandt andre præsidenten Boris Tadic og udenrigsministeren Vuc Jeremic. 

Optimistisk 
Efter besøget i Serbien var europaministeren optimistisk.
 
"Mine møder i Beograd har vist Serbiens stærke engagement i forhold til både EU-integrationsprocessen og dialogen med Pristina. Serbien har gennem det seneste år gjort store fremskridt i retning af at opfylde de politiske kriterier og har nu nået et fuldt ud tilfredsstillende samarbejde med Krigsforbrydertribunalet for det tidligere Jugoslavien (ICTY)," siger Nicolai Wammen i en pressemeddelse.

Han håber på, at Rådet beslutter sig for at gøre Serbien til et kandidatland.

Ud over Serbien gik turen også forbi Montenegro, hvor Wammen mødtes med landets premierminister og udenrigsminister. Også dét besøg skyldtes landets ansøgning om optagelse i EU.

Montenegro er dog ikke kommet lige så langt som Serbien i forhandlingerne, hvor man venter på en rapport fra Kommissionen om, hvorvidt landet lever op til de påkrævede reformer.      

Stadig et stykke vej igen 
Efter besøget roste Nicolai Wammen Montenegro for de reformer, som landet har foretaget, men ser stadig, at der et stykke vej igen, før en endelig optagelse kan blive en realitet. 

"Der er fortsat behov for fremskridt - især vedr. bekæmpelse af korruption og organiseret kriminalitet," siger Nicolai Wammen.

Han håber dog, at man kan begynde at indlede forhandlingerne med Montenegro under det danske EU-formandskab. 

 

Login