Unge EU-politikere i spil som ministre

REGERING: En ny regering med Helle Thorning-Schmidt som statsminister vil satse på driftsikre ministre. Noget tyder dog på, at der vil blive plads til to unge EU-politikere blandt SF's ministerkandidater.

Villys hovedmodstander
Den første EU-politiker i en eventuel kommende socialdemokratisk ledet regering er SF's nuværende EU-ordfører, Pia Olsen Dyhr. Hun gjorde sig for alvor bemærket i offentligheden i 2005, hvor hun var hovedmodstander til Villy Søvndal i formandsopgøret i SF. Siden blev hun valgt ind i Folketinget i 2007, og har siden gjort sig bemærket som en flittig og dygtig ordfører.

Det har hun i første omgang vist på trafikområdet, hvor hun var med til at få SF med i et stort trafikforlig. Siden har hun fået forbruger- og EU-områderne som ordførerskaber. En ministerpost til hende vil sandsynligvis derfor blive inden for et af de tre områder.

Pia Olsen Dyhr omtaler sig selv som "rød-liberal", er gennem årene blevet kendt som en markant fortaler af moderniseringen af SF, og bliver bredt betragtet som en af partiets internationale grønne profiler. Hun har været landsformand for SF's Ungdom, SFU, og har tidligere været opstillet til EU-Parlamentet for SF. Hun er engageret i EU-politik og har blandt andet været medforfatter på en bog og flere publikationer om EU.

SF's ledelsens unge håb
Den anden EU-politiker, der sandsynligvis vil blive plads til i en socialdemokratisk ledet regering, er SF's nuværende EU-parlamentariker, Emilie Turunen. Hun er en enorm overraskelse, men bliver ikke desto mindre nævnt som favorit til at blive udnævnt minister.

Emilie Turunen er også tidligere SFU-formand, og blev sidste år valgt ind i EU-Parlamentet. SF's ledelse har meget store forventninger til den unge parlamentariker, der ikke alene er det yngste danske medlem nogensinde i EU-Parlamentet, men også er det yngste medlem i det siddende parlament.

Blandt oppositionens nøglepersoner spekuleres i, at hun vil blive udnævnt klima- og miljøminister. Skulle det ske, vil hun overhale partiets nuværende klimaordfører - og datter af den mere erfarne parlamentariker Margrete Auken - Ida Auken, hvem ellers tidligere blev spået store chancer for en ministerpost.

Vil man se hele listen af Helle Thorning-Schmidts "skyggekabinet", kan man følge linket ovenfor. Artiklen kræver dog abonnement på Altinget | Christiansborg.

Login