Uenighed om fælles skatteregler i EU

SKAT: Skatteministeren støtter nu EU-Kommissionens forslag om fælles regler for selskabsskat i EU. Oppositionen er skeptisk, mens erhvervslivet er begejstret.

Man skal kunne betale skat efter det samme sæt regler og kun én gang, hvis man har flere aktiviteter inden for EU. Det er EU-Kommissionens nye forslag, som får støtte fra skatteministeren og det danske erhvervsliv.

Det skriver dagbladet Børsen.

EU-Kommissionen foreslår, at virksomheder skal kunne beregne det samlede skattepligtige beløb for aktiviteter inden for EU-landene ved at samle overskud og underskud og bruge ét regelsæt. Hvert land, som virksomheden har aktiviteter i, vil så derefter få deres andel. Skatteministeren bakker op om forslaget:

"Jeg synes grundlæggende, at det ville være fint, hvis man på den lange bane kunne få mere ensartede skatteregler, for det, der ofte giver de store udfordringer, er, at der er nogen, der spekulerer i forskellene mellem landene," siger Peter Christensen (V) til Børsen.

Han tror imidlertid, at der stadig er langt til, at et forslag som dette bliver til virkelighed:

"Man må være realistisk og være opmærksom på, at det her er et meget langt projekt, for der er meget store forskelle på landenes skatteregler, som de er nu. Men Danmark vil i hvert fald ikke sætte sig i vejen for at afsøge, hvor langt man kan nå," siger skatteministeren.

Hellere effektive transfer pricing-regler
Oppositionen er dog skeptisk og forudser problemer med et fælles sæt skatteregler. Blandt andet mener SF, at man skal indføre en minimumssats for at undgå skattekonkurrence. Det er man enig i hos Socialdemokraterne, selv om partiet også ønsker en harmonisering af reglerne.

Socialdemokraterne er dog imod, at skatten skal beregnes ét sted for derefter at deles mellem landene, da de frygter transfer pricing, hvor selskaber flytter overskud mellem landene for at spekulere i skattesatsen.

Det er dog meningen, at forslaget fra EU-Kommissionen netop skal forhindre transfer pricing, men Socialdemokraterne mener, at det skal gøres på en anden måde:

"Det skal ordnes via effektive transfer pricing-regler og ikke via et omfattende centralt opkrævnings- og uddelingsregime," siger partiets skatteordfører Nick Hækkerup.

Erhvervslivet håber imidlertid, at forslaget bliver til virkelighed, da det vil hjælpe til at sætte gang i udvidelser af danske virksomheder:

"For de mindre og mellemstore virksomheder, der har lyst til at etablere sig i andre lande, vil det være en enorm hjælp, at de ikke skal sætte sig ind i flere landes skatteregler," siger Jacob Ravn, skattekonsulent i DI.

Login