Tryner Tyskland og Frankrig de små EU-lande?

INDFLYDELSE: Ved de store EU-topmøder er mediefokus oftest kun på de store lande. Men EU-forskningen viser, at imellem topmøderne er de små lande ofte dygtige til at få deres ting igennem.

Mediefokus er ofte kun på de store lande. Ikke mindst ved topmøder mellem EU-landenes stats- og regeringschefer. Men dykker man ned i al politikken mellem topmøderne, så tegner sig et mere nuanceret billede af, hvilke lande der er dygtige til at få deres interesser vedtaget i EU.

”I forhold til det generelle mediebillede, så er der ingen tvivl om, at forskningen viser, at små lande er bedre til at få deres ting igennem, end hvad man ellers opdager, når man læser aviser eller ser TV,” siger Anders Wivel, lektor i statskundskab ved Københavns Universitet.

En af de, der har set på de små landes indflydelse, er Jonathan Golub fra University of Reading i Storbritannien. Ved at analysere data fra the European Union Decides project finder han, at lande som Finland, Sverige, Luxembourg, Danmark, Irland og Østrig ser ud til at have mere held med at få deres mærkesager gennemført end lande som Frankrig, Tyskland og Italien.

Login