Skal Danmark være kemi-losseplads?

DEBAT: Skal store mængder meget farligt kemikalieaffald transporteres fra den ene ende af verden til den anden, når det ikke er nødvendigt? Nej, mener Dan Jørgensen, som undrer sig over Karen Ellemanns argumenter.

Danmarks såkaldte "miljø"-minister, Karen Ellemann (V) har for nylig givet grønt lys til, at over 10.000 tons ekstremt farligt kemiaffald skal transporteres hele vejen fra Australien til Danmark, hvor Kommunekemi i Nyborg skal destruere det. Socialdemokraterne har gentagende gange forsøgt at råbe ministeren op for at få stoppet det vanvittige projekt. Men lige meget hjælper det. Ellemann fastholder sin beslutning.

Affaldet indeholder stoffet hexachlorbenzen (HCB), som er et af de 12 giftigste kemikalier i verden. Det er tungt nedbrydeligt, kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. HCB er af samme grund forbudt i det meste af verden.

For de fleste er det åbenlyst, at det er en dårlig ide at transportere et sådant stof fra den ene ende af jorden til den anden. Tænk på konsekvenserne, hvis et skib læsset med HCB skulle forlise. En teskefuld HCB er nok til at forurene hele Nyborg Fjord. Men i dette tilfælde er der ikke tale om en teskefuld. Her taler vi om fire skibe med hver 2.500 tons.

Login