S-SF: Nej i Parlamentet – ja i Rådet

ØKONOMI: Mens S og SF stemte imod øget økonomisk regulering fra EU i Parlamentet, vil en rød minister på tirsdag rejse til Bruxelles og stemme for. EL opfordrer S-SF til at ændre position inden tirsdag.

Nej til sparepakker
Socialdemokraterne og SF gav mandat til pakken i Europaudvalget i februar. Siden har EU's finansministre og Europa-Parlamentet forhandlet om det forslag, som oprindeligt kom fra Kommissionen i september sidste år, om bedre økonomisk regulering i EU. Og onsdag kom deres kompromis så til afstemning i Parlamentet, hvor Socialdemokraterne og SF stemte imod størstedelen af forslagene.

"Vi mener ikke, pakken er den rette opskrift. En række af forslagene kan faktisk gøre situationen i Europa værre," siger MEP Emilie Turunen (SF) og peger blandt andet på kravet om, at landene fremover skal afvikle 20 pct. af sin gæld om året.

"Det er der kun to muligheder for at gøre: Enten ved meget høj vækst eller nedskæringer på velfærden. Der er ikke mange, som tror på stor vækst lige nu, så det vil reelt betyde sparepakker. Der levnes ingen plads til investeringer i stedet, så vi mener derfor, pakken mangler fleksibilitet," siger Emilie Turunen.

Parlamentet er noget andet
Det er dog ikke udtryk for uenighed, men mere forskellige tilgange til arbejdet, lyder det fra SF hjemme i Danmark. For vil et parti have indflydelse på EU-love i det danske Folketing, så skal partiet være med til at definere mandatet. For i mandatet kan partiet præcist sige, hvad regeringen skal arbejde med. Hvis regeringen så ikke opnår det, som de har fået mandat til, så er regeringen nødt at stemme nej.

"Det er to forskellige arbejdsmetoder. Vi lægger da meget vægt på, at vi mener, nogle af de meget liberale tiltag i pakken er meget problematiske. Vi ville gerne have større fokus på forskning og grønne investeringer, ligesom vores parlamentarikere," siger Pia Olsen Dyhr.

EL: I kan sagtens sige fra
Enhedslisten mener dog ikke, Socialdemokraterne og SF får noget ud af mandatet fra Europaudvalget. Herfra opfordrer man derfor de to partier til at skifte mening - og sende en minister, der stemmer mod pakken på tirsdag.

"Det er vigtigt, at et nyt flertal ikke binder sig til en borgerlig økonomisk politik med sparrepakker, når vælgerne netop har valgt en anden vej ved valget," siger Enhedslistens EU-ordfører, Nikolaj Villumsen.

Han peger desuden på, at pakken efter forhandlingerne mellem ministrerne og parlamentarikerne ikke længere er den samme, som den partierne gav sit mandat til tilbage i februar. Ifølge Enhedslisten er blandt andet spørgsmålet om lønregulering stadig meget uafklaret, og EU-Kommissionen har fået mere at sige på bekostning af medlemslandene.

"Danskerne har faktisk stemt nej til euroen. Derfor giver det ikke mening, at vores finanslov nu skal tjekkes igennem og godkendes i Bruxelles, før vi får den at se herhjemme," siger Nikolaj Villumsen.

Login