S: EU-dom er værn om vores velfærdsydelser

EU: EU-borgere skal ikke rejse efter velfærdsydelser. Og det princip er blevet slået fast med en ny EU-dom, mener Socialdemokraterne. Venstre vil have regeringen til at undersøge, om dommen giver mulighed for nye værn.

Det er godt, at EU-Domstolen gav Tyskland lov til at afvise kontanthjælp til en rumænsk mor og hendes barn. For det ligger helt i tråd med princippet om, at EU-borgere ikke skal rejse efter velfærdsydelser. 

Det mener Socialdemokraternes EU-ordfører, Morten Bødskov, der er glad for EU-Domstolens nye afgørelse. Sagen handler om en 25-årig rumænsk kvinde, som har boet i den tyske by Leipzig i flere år – uden arbejde eller for at uddanne sig – og ønsket sig tysk kontanthjælp. Det blev afvist af de tyske myndigheder, og det var helt efter bogen, mener domstolen. 

”Det gode ved dommen er, at den jo slår fast, at et medlemsland – det kunne være Danmark – har mulighed for at sige nej til, at EU-borgere, som ikke er erhvervsaktive, kan få sociale ydelser. Så det er et værn om vores velfærdsydelser,” siger Morten Bødskov. 

Login