Nyt forsøg på at stoppe rejsecirkus i EU

REJSECIRKUS: Europa-Parlamentet stemmer tirsdag om at lukke Parlamentet i Strasbourg. Bliver forslaget vedtaget, vil Parlamentet tage det med til budgetforhandlingerne med Rådet.

Tirsdag stemmer Europa-Parlamentet om at sløjfe Strasbourg til fordel for Bruxelles. Kommer forslaget igennem, tager Parlamentet forslaget med videre til forhandlingerne om den flerårige finansielle budgetramme med Rådet.

Og MEP og forslagsstiller Dan Jørgensen (S) er positiv inden afstemningen i Parlamentet.

"Det ser ud til, at vi har en ret massiv opbakning til at kunne få flertal for ændringsforslagene, så vi håber, det lykkes denne gang," siger Dan Jørgensen.

Han har fremsat forslaget sammen med 17 andre parlamentarikere bredt fordelt på størstedelen af Parlamentets grupper. De håber på at få vedtaget, at Parlamentets medlemmer selv skal kunne bestemme, hvor de arbejder. Og støtten vokser. Faktisk viste det sig ved en afstemning i juni i år, at to tredjedele af parlamentarikerene er enige om at droppe den ene parlamentsbygning.

Jørgensen: Tager til i tåbelighed
Og det er ikke nyt, at nogle gerne vil have et enkelt parlament - det har været på ønskelisten i over 30 år. Og der er da også mange gode grunde til snart at gøre alvor af sagen, mener Dan Jørgensen.

"Det har altid været et tåbeligt flyttecirkus, men det bliver jo bare mere og mere tåbeligt. For jo mere fokus, der kommer på klimasagen, jo mere åndsvagt er det, vi bruger så meget forurening på at flytte frem og tilbage. Dertil kommer, at vi er midt i en finanskrise, hvor alle skal spare, og livremmen skal strammes ind," siger Dan Jørgensen.

Strasbourg eller Bruxelles?
De 18 parlamentarikere mener, Parlamentet hører hjemme i Bruxelles, hvor udvalgsmøderne og størstedelen af Parlamentets hverdag ligger. Her hører EU-Kommissionen og Rådet også til. Men andre ser hellere, at det er Bruxelles, der siger lejekontrakten op.

"Det er ikke altid effektivt for Parlamentet at skulle rejse mellem to lande," sagde formand for Europa-Parlamentet Martin Schulz til Sveriges Radio i marts.

Men han er en blandt flere, der taler for, at Parlamentet skal skrotte Bruxelles og blive i Strasbourg. Dermed imødekommer han Frankrig. Martin Schulz mener nemlig ikke, at det er rimeligt, at EU's andetstørste medlem ikke har en af EU's store institutioner.

Login