Medlemslande godkender energispareaftale

EU: Torsdag eftermiddag godkendte medlemslandene energispareaftalen med Europa-Parlamentet. Tre lande var imod, mens Tyskland overraskende endte med at være for. Dansk energisparemodel er del af aftalen.

Aftalen skal få Europa til at reducere energiforbruget frem mod 2020. Den er dog ikke så ambitiøs, som EU-Kommissionen oprindeligt havde foreslået, og ej heller så ambitiøs, som Europa-Parlamentet eller det danske formandskab gerne havde set den. Længe blev aftalen og ambitionsniveauet dog kun udvandet, og den danske klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) frygtede forhandlingerne helt ville strande (læs artikel i linkboks).

Et "kunstgreb" fra det danske formandskab (læs artikel i linkboks) var dog med til at bane vejen for den aftale, der blev indgået med Europa-Parlamentet natten til onsdag. Og trods formandskabet kun havde haft et relativt skrøbeligt forhandlingsmandat, endte flere lande med at tilslutte sig kompromiset på torsdagens møde mellem ambassadørerne.

Tyskland støtter aftale
Mest bemærkelsesværdigt var det, at den tyske ambassadør meddelte, at hans land også nu kunne melde sig klar til at støtte aftalen. Forud har der særligt i den internationale presse været en hård kritik af, hvordan Tyskland meget langt hen i forløbet havde formået ikke at have nogen holdning til det, som lå på bordet.

Login