Giv de unge en politisk saltvandsindsprøjtning og lad 16-årige stemme til europaparlamentsvalget

Det kan skabe engagement i det europæiske politiske system, hvis unge faktisk får indflydelse. Politikerne vil blive nødt til at lytte, hvis også de 16- og 17-årige kan vælte dem fra den politiske taburet, skriver Jakob Wind.

År 2023 vil markere et betydeligt jubilæum i vores demokrati: det er 45 år siden, at 18-årige opnåede stemmeret. Derfor er det måske på tide at genoverveje, om ungdommen under 18 – de 16-18-årige – har befundet sig i demokratisk ingenmandsland siden 1978 - og om det derfor er på tide at sænke valgretsalderen igen?

I Europæisk Ungdom mener vi nemlig, at vi skal gøre det, som så mange andre europæiske lande også har gjort: sænke valgretsalderen til 16 år ved Europa-Parlamentsvalget. Det vil ikke alene styrke legitimiteten af og engagementet i EU, men også fremtidssikre EU-systemets politiske output.

Tilliden til Europa-Parlamentet hænger naturligvis sammen med, om man faktisk deltager i valgene. Selvom valgdeltagelsen generelt ligger lavt til europaparlamentsvalgene i forhold til nationale valg, skiller særligt én aldersgruppe sig ud.

Login