Forskere siger nej til kriminalisering af købesex

KORT NYT: Europa-Parlamentet vedtog i sidste uge at anbefale medlemslandene at kriminalisere købesex. En række forskere underskriver nu protest imod forslaget.

Anbefalingen bygger på en ny rapport fra EU, som forskerne kritiserer for at være uvidenskabelig og misinformerende samt for at undergrave migranters og sexsælgeres rettigheder.

Det skriver forskerne i en fælles pressemeddelelse.

"At begrænse efterspørgslen med forbud og politiindsats forbedrer ikke sexsælgernes vilkår. Og færre kunder risikerer at presse prisen ned og øge udsatheden og afhængigheden af bagmænd," skriver de i pressemeddelelsen.

Forskerne argumenterer for, at en indførsel af den svenske model og kriminalisering af køb af seksuelle ydelser vil have alvorlige negative konsekvenser for både kvinder, mænd og transkønnede, der sælger sex, samt for de migranter, der lever af at sælge sex og ikke har alternative indtægtskilder.

Derfor anbefaler forskerne danske politikere til at have et kritisk blik på rapporten samt til at tage afstand til EUs anbefalinger.

Lyt til organisationer
Forskerne begrunder deres argument om afstandtagen med, at der ikke er beviser for, at en lov imod købesex vil sikre bedre vilkår for prostituerede. Desuden begrunder de med, at EUs rapport ikke medtager vigtige rapporter fra FN, WHO, UN Women og Amnesty International, der anbefaler af afkriminalisere køb af sex. - Hvilket ifølge organisationerne vil medføre mere inklusion af de udsatte sexarbejdere og være kilde til mere oplysning og beskyttelse.

Login