Forsker: Overlad den demokratiske kontrol til Parlamentet

INTERVIEW: Europa-Parlamentet er en bedre garant for at sikre en demokratisk lovgivningsproces i EU end de nationale parlamenter, mener Anne Rasmussen fra KU. Hun siger samtidig, at Folketingets fagudvalg bør tage mere initiativ til at påvirke processen tidligt.

Snakken, om at ændringerne i EU's beslutningsproces gør det sværere for nationale parlamenter som Folketinget at påvirke lovgivningen, har bestemt noget på sig. Men det kan næppe løses ved, at Europaudvalget kommer tidligere på banen.

Det mener Anne Rasmussen, professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet. Hun forsker i EU's beslutningsproces og har blandt andet undersøgt konsekvenserne af, at lovgivning vedtages stadig hurtigere i EU.

”Rent pragmatisk tror jeg, det ville være meget svært at reformere de nationale systemer, så der ville komme en perfekt demokratisk kontrol ud af det. Jeg ville nok sætte mine penge på Europa-Parlamentet og få procedurerne til at fungere der. Der er man allerede kommet et langt stykke ad vejen,” siger hun.

Login