EU's skatteaftaler skal frem i lyset

ÅBENHED: I fremtiden skal EU's medlemslande have indblik i hinandens skatteaftaler med multinationale virksomheder. Det foreslår EU-Kommissionen som et led i at komme systematisk skattespekulation til livs.

BRUXELLES: Når et land i EU godkender en skatteaftale med en virksomhed, skal de øvrige 27 medlemslande have lov at kigge den efter i sømmene.

I hvert fald hvis det står til EU-Kommissionen, der onsdag fremlagde et forslag om øget gennemsigtighed af de aftaler, der har bragt blandt andet Luxembourgs skattepolitik til toppen af EU-dagsordenen via de såkaldte LuxLeaks. Her blev en lang række af netop denne type skatteafgørelser lækket.

Store multinationale selskaber udnytter, at EU-landene har forskellige skatteregler. Det sker for eksempel ved at oprette et datterselskab i et land, hvor virksomheden kan få favorable vilkår. Det nye selskab får så rettighederne til firmaets logo, som hovedselskabet betaler i dyre domme for at bruge. På den måde flyttes overskuddet rundt mellem landene for at opnå den laveste skatteprocent – nogle steder tæt på 0.

Login