Euro-skeptikere i regering presser EU

INTERVIEW: Antallet af EU-skeptiske partier i regering rundt omkring i EU er voksende. Det betyder større fokus på at hente magt hjem fra Bruxelles og større appetit på folkeafstemninger, mener forsker.

BRUXELLES: Det er ikke dagligdagen i det politiske EU-maskineri, der har mærket den største konsekvens af den fremgang, som partier med varierende grad af skepsis over for Unionen har nydt på det seneste.

Til gengæld har det lukket luften ud af alle tanker om at gå videre med det europæiske projekt. Det konkluderer Nicolai von Ondarza fra det tyske institut for international politik og sikkerhed, Stichtung Wissenschaft und Politik, i en ny undersøgelse af indflydelsen af EU-skeptiske partier på regeringerne i EU.

”Alene det, at disse partier nu er etableret i så godt som alle EU-medlemslande, har en tydelig indflydelse på nationale regeringer. Den største er nok, at enhver slags substantiel yderligere EU-integration er ude af billedet for den overskuelige fremtid. Det vil sige enhver form for traktatændring eller snævrere samarbejde, som ville sende betydeligt mere magt til EU, for eksempel om migrationspolitikken, er urealistisk,” siger den tyske forsker.

Login