EU-Kommission finder ny model for videnskabelig rådgivning

FORSKERINPUT: EU-chefrådgiverstillingen er skrottet til fordel for et rådgivningspanel og mere kontakt til EU-landenes forskermiljøer. Det kan betyde et mindre smidigt system, som ikke får videnskabens stemme med, når politikerne skal træffe de hurtige beslutninger, advarer formand for dansk forskningsråd.

BRUXELLES: EU-Kommissionens videnskabelige rådgivningssystem er dødt. Længe leve Kommissionens videnskabelige rådgivningssystem.

Sådan gjalder det fra tagene i EU-hovedstaden, efter Kommissionen nu har annonceret, at der kommer en ny og anderledes arvtager til den meget omdiskuterede videnskabelige chefrådgiver-stilling, som den sidste kommissionsformand ansatte til at være forskningens stemme i politikdannelsen på højeste plan.

Ifølge forskningskommissær Carlos Moedas bliver det en model, som består af to ben. Et tættere samarbejde med nationale videnskabelige organer i medlemslandene og en højniveaugruppe bestående af ”eminente” uafhængige forskere, der på deltid skal stå for at rådgive hele kommissærkollegiet.

Login