Det sker i EU: Storbritannien på vej mod politisk kaos

OVERBLIK: En afstemning om skilsmisseaftalen med EU ser ud til at gå på grund i Storbritannien i denne uge, hvilket kan lede til politisk ragnarok.

Mandag 10. december
Særligt Iran og Rusland kommer til at dominere dagen, når EU's udenrigsministre tropper op i Bruxelles mandag. Angående Iran skal man have en ærlig snak om, hvordan man redder stumperne af den atomaftale, USA har trukket sig fra, mens man samtidig får trukket en streg i sandet, når det gælder Irans missilprogrammer og de attentatforsøg på europæisk jord, blandt andet i Danmark, som er foregået på det seneste. Udenrigsministrene får lejlighed til at diskutere forholdet til Rusland med den ukrainske udenrigsminister, Pavlo Klimkin, efter de russiske aggressioner i Kertj-strædet.

Manges øjne vil dog være rettet mod Luxembourg, hvor EU-Domstolen fra morgenstunden afgør, om briterne har ret til at fortryde Brexit uden at spørge de øvrige 27 lande om lov. En foreløbig udtalelse fra Domstolens generaladvokaten tyder på, at det har de – inden for de to år, som den såkaldte artikel 50-procedure varer, der er EU's udmeldelsesmekanisme.

Et andet ømt punkt i samarbejde bliver stillet til skue i Marrakesh. Her starter det todages møde, hvor den globale migrationsaftale skal vedtages, som har ledt til masser af politisk ballade i Europa, inklusive i Danmark. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tager derned for at vise sin støtte, men lande som Østrig, Ungarn, Polen, Slovakiet og Italien vil ikke vide af aftalen.

Login