Det sker i EU: Løfte til Ukraine om en fremtid i den europæiske familie

Denne uge skal EU’s stats- og regeringschefer beslutte, om de vil give det krigshærgede Ukraine status som EU-kandidatland, dramaet om EU’s klimapolitik fortsætter i Europa-Parlamentet, mens Danmark formelt gør forsvarsforbeholdet til fortid.

Danmark overleverer sin formelle erklæring om, at vi nu undsiger os det 30 år gamle forsvarsforbehold, til EU’s udenrigschef, Josep Borrell, når de europæiske udenrigsministre mødes i Luxembourg mandag. Det bliver et møde, hvor krigen i Ukraine kommer til at dominere. Herunder også afstikkende dagsordener som den globale fødevaresikkerhed.

Uden for EU’s sfære, men i Bruxelles er der arrangeret møder mellem finske, svenske og tyrkiske diplomater i et forsøg på at få den tyrkiske regering til at acceptere de to nordiske landes ansøgninger om Nato-medlemskab.

Europaministrene skal tage livtag med den historiske beslutning fra EU-Kommissionen i fredags om at anbefale kandidatstatus til Ukraine og Moldova og give Georgien et stærkere europæisk perspektiv. De vil også skulle tage bestik af udfaldet af den såkaldte Konference om Europas fremtid, som Kommissionen også gav sin reaktion på i fredags. Også Brexit sniger sig ind på dagsordenen, efter premierminister Boris Johnsons regering har annonceret ny lovgivning, der vil give briterne mulighed for at bryde skilsmisseaftalen med EU, hvad angår Nordirland.

Login