Det sker i EU: Holder grønstemplingen af gas og atomkraft? Skal Ukraine have EU-kandidatstatus? Bryder briterne international lov igen?

Der er store spørgsmål i vælten i denne uge, hvor den britiske regering endnu engang lægger grunden til at bryde deres Brexit-aftale med EU, der kommer dom over Ukraines medlemskabsperspektiver, mens EU-parlamentarikere vil vende tommelfingeren op eller ned til den såkaldte grønne taksonomi.

Højst usædvanligt træder EU-kommissærerne sammen på en mandag for at tale om, hvordan de skal lægge sig i spørgsmålet om, hvorvidt Ukraine skal tildeles status som officiel kandidat til optagelse i EU-klubben. Kommissionsformand Ursula von der Leyen kommer frisk fra et besøg i Kyiv hos præsident Volodymyr Zelenskyj i weekenden. Beslutningen er først planlagt til at falde fredag, og uenighederne er mange blandt de 27, selv om flere medier har rapporteret, at de ser ud til at lande på et ja.

I London ser premierminister Boris Johnson ud til at gennemføre endnu et attentat på den skilsmisseaftale med EU, der afklarede, hvordan briternes exit fra Unionen skulle ske uden at trække en hård grænse på tværs af den irske ø. Udsigten til et brud med international lov vækker voldsom utilfredshed på kontinentet.

I Luxembourg er der møde mellem de europæiske landbrugs- og fiskeriministre. De skal blandt andet diskutere fiskemulighederne for 2023 og situationen på landbrugsmarkederne i lyset af den russiske invasion af Ukraine. De vil også diskutere muligheden for at kræve, at importerede fødevarer lever op til EU’s sundheds- og miljøstandarder.

Login