Det sker i EU: Grøn energi, spotlight på lønulighed og den muligvis sidste dans for Sanna Marin

Opskruede mål for grøn energi kan blive vedtaget i denne uge, hvor der også er skred i EU’s migrationspolitik, Margrethe Vestager tager til USA, og den finske statsminister får kamp til stregen ved valget søndag.

Ugen starter i energipolitikkens tegn. I Bruxelles er der afsluttende forhandlinger mellem EU-landene og Europa-Parlamentet om nye regler, der skal skaffe flere ladestandere og anden infrastruktur til det, der på EU-sprog er blevet døbt ”alternative brændstoffer”.

Samme dag vil de 27 landes EU-ambassadører forsøge at få løst det sidste af den hårdknude, som et ellers vedtaget forslag om udfasning af forbrændingsmotorer i 2035 var landet i, efter Tyskland med flere pludselig trak i håndbremsen i 11. time. Lørdag meldte  EU's klimachef, Frans Timmermans, om hvid røg i forhandlingerne, hvilket baner vejen for de nye regler.

I Stockholm er der møde i den svenske Rigsdag i den gruppe af folkevalgte, der er nedsat for at holde øje med, hvad EU’s politisamarbejde, Europol, går og laver. Det er med deltagelse af EU-kommissær Ylva Johansson og Europol-chef Catherine De Bolle

Login