Danskere føler sig hørt i EU

MÅLING: Danskerne er den befolkning i Europa, hvor flest mener, deres stemme tæller i EU, viser en ny måling. Forsker mener, en mulig forklaring er, at danskerne bliver spurgt i folkeafstemninger og stadig har deres forbehold.

Konkret er der hele 57 procent af danskerne, som mener, at deres stemme tæller i EU. Imens mener kun 47 procent i både Belgien og Sverige, som ligger lige efter Danmark, at deres stemme tæller. I den anden ende af skalaen ligger Cypern, hvor 11 procent af befolkningen angiver, at deres stemmer tæller i EU.

Det kan ifølge Julie Hassing Nielsen, postdoc på Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet, skyldes flere ting. Hun fortæller, undersøgelser omkring at en befolkningen stemmer om EU-forbehold blandt andet viser, at folk får højere viden om EU.

"En højere viden omkring EU kan godt give en fornemmelse af, at man har noget at skulle have sagt. Man skal stemme om en traktat, og der henter man viden om det, og så går man hen og stemmer. Det kunne være, at folk får denne fornemmelse, fordi de bliver spurgt direkte ved afstemninger," siger Julie Hassing Nielsen.

Login