Engelsk valg får betydning for EU

ENGLAND: Udfaldet af det engelske valg vil få stor betydning for det europæiske samarbejde. Det vurderer lektor i historie Lars Hovbakke Sørensen.

Valgkampen i England spidser til, og udfaldet vil ikke kun få konsekvenser for landet selv. Det europæiske samarbejde vil blive kraftigt påvirket af, hvem der vinder det engelske valg, hvor vi kan forvente en betydelig ændring af Englands EU-politik, såfremt de Konservative danner regering. Det vurderer lektor i historie ved Aarhus Universitet, Lars Hovbakke Sørensen.

EU-politikken deler vandene
Labour og de Konservative har i denne uge fremlagt deres valgprogrammer, og holdningen til EU trækker de politiske modsætninger op. De Konservative har især været utilfredse med, at Labour-regeringen ratificerede Lissabon-traktaten uden først at have den til folkeafstemning. Derfor vil de ændre den britiske lovgivning, så "ingen fremtidig regering kan overgive suverænitet til EU eller gå med i Euroen uden en forudgående folkeafstemning".

Partiprogrammet markerer klart, at de Konservative ikke ønsker, at euroen skal indføres i England, og ændringen af lovgivningen skal desuden gøre det sværere for en fremtidig regering at gennemføre en ændring af landets valuta.

Login