Landbruget er (stadig) på støtten

DEBAT: Aktive landmænd bør være de eneste, der får en del af EU's landbrugsstøtte. Det burde der ikke kunne være uenighed om, skriver EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S).

Debatten om politikken og pengene er ikke ny. Og i sidste uge bragte EU's rumænske landbrugskommissær (og selvfølgelig tidligere landbrugsminister) Dacian Cioloş debatten ind i en ny og mere intensiv fase, da han præsenterede sit bud på en reform af CAP'en.

Evolution frem for revolution
Der er dog ikke meget reform over den. Desværre - set med danske øjne. Heldigvis - set med mange landmænds og mange EU-politikeres øjne. Cioloş har ikke ønsket at lave en kæmpe reform. Han foretrækker evolution i stedet for revolution, som han sagde ved præsentationen. Han vil ikke skære eller ændre grundlæggende i støtten. Han vil lidt mere målretning, men han vil ikke ændre ved det grundlæggende princip, at vi årligt giver milliarder og atter milliarder af kroner i støtte til landbrugs- og fødevareerhvervet. Og det er et problem.

Jeg ved godt, at det er urealistisk at forvente en total afskaffelse af landbrugsstøtten ved denne reform. Det er der simpelthen ikke flertal for i EU. Hverken blandt landbrugsministrene i Rådet eller i Europa-Parlamentet. Men det forhindrer os ikke i at være bare lidt mere ambitiøse end som så. Ambitionen skal efter min mening handle om, at vi skal turde tage en debat om, hvorfor vi overhovedet skal give støtte. Og hvad og hvem vi egentlig skal give støtte til. Det, troede jeg egentlig, var en fælles dansk tilgang. På tværs af partiskel og på tværs af interesser. Men jeg er nu blevet lidt mere i tvivl.

Login