Polen lover at støtte Tyrkiet

UDVIDELSE: Under et besøg i Tyrkiet lovede den polske udenrigsminister sin fulde støtte til Tyrkiet, når Polen overtager EU’s formandskab efter næste sommer. Ekspert mener begejstringen kan skyldes frygt for Rusland.

Den polske udenrigsminister Radoslaw Sikorski vil arbejde for, at mindst ét kapitel i Tyrkiets vej til EU kan lukkes, når Polen overtager EU's formandskab til næste efterår. Dette kom frem, da Sikorski besøgte sin kollega Ahmet Davutoglu under sit besøg i den tyrkiske hovedstad Ankara. Ifølge Sikorski betragtes Tyrkiet som en god og gammel ven af Polen.

Tidligere polske præsident Lech Walesa har ligeledes gentagne gange støttet Tyrkiets europæiske ambitioner.

"Min personlige holdning er, at der ikke kan findes et Europa uden Tyrkiet, og jeg vil fortsætte med at arbejde for et tyrkisk medlemskab," sagde Sikorski ifølge Polskie Radio.

Tyrkiet har siden 2005 været kandidat til EU-medlemskab, men optagelsesprocessen har stagneret i flere år. Blandt andet har fastlåste konflikter som Cypern- og Kurdistan-spørgsmålene sat en kæp i hjulet for processen. Det lykkedes dog i sidste måned at gennemføre en forfatningsreform ved en folkeafstemning, hvilket har bragt Tyrkiet et skridt nærmere opfyldelse af de såkaldete københavnerkriterier, der skal opfyldes, før man kan blive optaget i EU.

Frygt for Rusland
"Der er ikke nogen umiddelbar officiel forklaring på Polens støtte til Tyrkiet," fortæller lektor ved Syddansk Universitet Svend Gottschalk Rasmussen.

"Men en oplagt forklaring på Polens gæstus overfor Tyrkiet kunne være, at det er for at sikre gas og energileverancer fra Centralasien, så man undgår afhængighed af Rusland," forklarer han. Gottschalk Rasmussen forsker til daglig i den nyeste samfundsudvikling i Polen.

Han peger desuden på Tyrkiet som marked. Den tyrkiske økonomi er voksende og er dermed vigtig for polsk handel. Handel var en vigtig årsag til Sikorskis besøg i Ankara og det står ligeledes højt på dagsordenen, når den polske premierminister Donald Tusk skal besøge Tyrkiet til december. Det gælder for Polen om at fastholde Tyrkiets interesser i Europa.

"Hvis ikke EU vil tage imod Tyrkiet, hvem vil så?" spørger Gottschalk Rasmussen retorisk; igen med reference til Rusland.

Den polske støtte kommer i forlængelse af Storbritanniens premierminister David Camerons besøg i Tyrkiet i sensommeren. Cameron udtrykte dengang sin frustration over den langsomme optagelsesproces. Han undskyldte visse unionsfællers skepsis for Tyrkiet og med reference til at Frankrig i 60'erne holdt britterne uden for unionen, understregede Cameron at "vi ved, at den slags kan ændre sig," skriver BBC.

Tysk skepsis
Det er ikke alle europæiske lande, der er så begejstrede for Tyrkiet som Polen og Storbritannien. I Berlin mødtes den tyrkiske premierminister Recep Tayyip Erdogan og tyske Angela Merkel i weekenden for blandt andet at diskutere EU. Erdogan håbede på at få støtte til tyrkisk visumfrihed til at skubbe på i processen for Tyrkisk medlemskab, men han opnåede kun begrænset opmærksomhed med svage løfter om at hjælpe med at spille en aktiv rolle i Cypern-spørgsmålet.

I forbindelse med mødet havde det tyske meningsmålingsinstitut Emnid foretaget en rundspørge, der skulle vise, om befolkningen bakkede op om tyrkisk medlemskab. Resultatet viste at kun 29 pct. støttede Tyrkiet, mens 69 pct. foretrak at holde det store muslimske land uden for unionen.

"Der findes jo næsten ingen tyrkere i Polen," forklarer Gottschalk Rasmussen, "det er jo ikke som i Tyskland, hvor der bor flere millioner med tyrkisk baggrund. Dette kan være en anden forklaring på Polens begejstring for Tyrkiet - at der ikke findes angst for etniske parallelsamfund, som vi kender det fra Vesteuropa," afslutter han.

Login