EP tillader indrejse fra Bosnien og Albanien

VISUM: Et stort flertal i Europa-Parlamentet godkendte i torsdags, at borgere fra Bosnien-Hercegovina og Albanien kan rejse frit i Schengen-området. Kosovo vil stå alene og isoleret tilbage i regionen.

538 medlemmer af Europa-Parlamentet godkendte torsdag Kommissionens forslag om at afvikle visum-krav for Albanien og Bosnien fra 1. januar 2011. Blot 47 stemte imod.

"Albanien og Bosnien-Herzegovina opfylder alle betingelserne og er klar til, at vi afskaffer visumkravet. Det har Kommissionen bekræftet," udtaler det slovenske medlem af Europa-Parlamentet Tanja Fajon, der står bag den vedtagne rapport, og understreger, at det er et vigtigt skridt imod de to landes optagelse i EU.

Ministerrådet forventes at godkende visumfriheden endeligt i begyndelsen af november, til trods for at Frankrig ser skeptisk på initiativet, ligesom Danmark ifølge den bosniske avis Sarajevo-X har udmeldt skepsis.

USA presser på
Beslutningen i Parlamentet kommer, netop som USA's udenrigsminister Hillary Clinton kommer på sit første besøg til Balkan-regionen. Her skal hun blandt andet åbne en ny amerikansk ambassade i Sarajevo, før hun torsdag rejser til Bruxelles, hvor hun skal mødes med EU's præsident for Ministerrådet Herman Van Rompuy og EU's udenrigsminister Catherine Ashton.

Ifølge internetavisen Europeanvoice vil Clinton her presse på for, at EU-medlemsstaterne så hurtigt som muligt tager næste skridt i forhold til Serbiens optagelse i unionen.  

Kosovo isoleres
Med nye visumregler for Albanien og Bosnien-Herzegovina og nyt pres i forhold til optagelse af Serbien i EU, vil Kosovo stå endnu mere alene tilbage i regionen uden visumfrihed til EU. Landet befinder sig fortsat i et limbo imellem selvstændighed og tilknytning til Serbien, da fem af EU's medlemsstater fortsat ikke har anerkendt landets status. Der er ingen udsigter til en snarlig løsning for Kosovo, omend Kosovo-konflikten er på dagsordenen, når Hillary Clinton mødes med Serbiens præsident onsdag.

Login