Folketinget får kold EU-skulder i forsøg på at tøjle demokratisyndere

RETSSTATSPRINCIPPER: I et svar til det danske Folketing afviser EU-Kommissionen at gribe hårdere ind over for EU-lande, der forbryder sig mod Unionens demokratiske spilleregler. Formanden for Europaudvalget er ikke tilfreds.

BRUXELLES: EU-Kommissionen har afvist et ønske fra Folketinget om at gå mere håndfast til værks over for lande, der kommer på kant med de fælles demokratiske spilleregler i Unionen.

Danske medlemmer af Europaudvalget tog i maj måned kontakt til Kommissionen for at gøre opmærksom på, at de ikke var tilfredse med et sæt nye retningslinjer for, hvordan EU-systemet skal forholde sig over for medlemmer af Unionen, der udviser tvivlsom demokratisk opførsel.

Hidtil har EU-landene haft én mulighed for at komme efter lande på kant med demokratiet, og det var at fjerne landets stemmeret i EU’s Ministerråd. Den mulighed er dog så vidtgående, at den aldrig er blevet brugt. Derfor har Kommissionen foreslået et sæt indledende manøvrer, der skal få lande tilbage på dydens smalle sti, men som i de danske folketingspolitikeres øjne ikke går langt nok.

Login