Reform-tomgang udvander danske landbrugsmål

ANALYSE: Reformen af EU's landbrugsstøtte kører i tomgang, og trods et utal af forhandlinger er medlemslandene stadigvæk langt fra hinanden på de mest centrale punkter. Alt tyder på, at miljøet og klimaet kommer til at betale prisen for den europæiske uenighed.

På programmet var det cypriotiske formandskabs såkaldte fremskridtsrapport, der er en status over, hvor langt man er nået med reformen af EU's landbrugsstøtte i de seneste seks måneder. Og selvom medlemslandene og landbrugskommissær Dacian Cioloş roste middelhavsøen for dens "flotte arbejde" og "solide fremskridt", stod en ting lysende klart efter mødet:

Medlemslandene er stadigvæk rygende uenige om to af de vigtigste spørgsmål, nemlig grønningen af landbrugsstøtten og den interne omfordeling af den direkte støtte. Og meget tyder derfor på, at miljøet og klimaet kan gå hen og blive de helt store tabere, når de store, altafgørende forhandlingsknaster skal høvles af i det nye år.

Budgettet bremser forhandlingerne
Årsagen er kort og godt, at medlemslandene stadigvæk strides om, hvor stort det kommende landbrugsbudget skal være. Efter planen vil det først blive forhandlet på plads i begyndelsen af 2013. Og før landbrugsministrene ved, hvor mange milliarder euro de har at gøre godt med, vil de ikke tage endelig stilling til de mest kontroversielle punkter.

Login