LA: EU-mandater skal i Folketingssalen

EU: Det vil være en styrkelse af den parlamentariske kontrol, hvis forhandlingsmandatet i EU-sager skal gives i Folketingssalen frem for i Europaudvalget, mener flere partier. Regeringspartier og Venstre afviser.

Det mener Liberal Alliance, som fredag har fremsat et beslutningsforslag i Folketinget, hvor de beder Folketingets Præsidium i samarbejde med regeringen om at ændre Folketingets forretningsorden, så behandlingen af forhandlingsmandater i EU-sager flyttes fra Europaudvalget og ned i Folketingssalen.

"Da Europaudvalget blev oprettet, fyldte EU mindre end i dag. Og vi kan nu konstatere, at der vedtages meget EU-politik, som går hen over hovedet på folketingsmedlemmerne. Vi ønsker derfor at forpligte og inddrage Folketinget mere i arbejdet med EU-sager," siger Liberal Alliances EU-ordfører, Merete Riisager.

Påvirkning udtømmes hurtigt
Hun peger på, at EU i dag er så rammesættende for den danske politik, at det ikke er godt nok, at EU "holdes i strakt arm" og kun diskuteres af nogle få folketingsmedlemmer i Europaudvalget. EU-politikken skal "normaliseres", så fagordførerne bliver inddraget væsentligt mere end i dag.

Login