Portugal reddet fra statsbankerot

KRISE: Portugals parlament opgav onsdag aften modstanden og bad EU om hjælp til at klare de økonomiske udfordringer. Portugal bliver dermed det tredje land, der søger om finansiel støtte fra EU's krisefond. Ekspert vurderer, at krisen har gjort EU stærkere.

"EU's krisepakke vil betyde, at man redder Portugals økonomi nu og her, og at de får en glidende udgang ud af den dybe økonomiske krise, de er sidder i. Ellers ville de simpelthen være gået bankerot," siger Peter Nedergaard til Altinget | EU.

Umiddelbar krise afværget
Portugals provisoriske regering ansøgte onsdag aften EU om at få del i den krisefond, som også har ydet økonomiske garantier til Grækenland og Irland i 2010. Det portugisiske parlament forkastede ellers regerings forslag om at ansøge EU om krisemidler i marts måned, hvilket kastede landet ud i en politisk krise. Premierminister José Socrates trådte efterfølgende formeldt tilbage som regeringsleder, men repræsenterer fortsat landet, indtil valget i juni er blevet afviklet.

Den økonomiske garanti fra EU og Verdensbanken vil kunne beløbe sig i helt op til 80 milliarder euro, men det er ikke ensbetydende med, at krisen er helt afværget i Portugal, fortæller Peter Nedergaard.

Login