Virksomheder med for få kvinder i bestyrelsen skal sanktioneres

Vi skal ændre på fordelingen af kvinder og mænd i bestyrelser. Men for reelt at rykke på balancen, mangler vi sanktioner for de statslige og private virksomheder, der ikke lever op til måltallene, skriver Luna Melin Uth.

Dansk Industri offentliggør diversitetsløfte, Roccamore igangsatte kampagne for kønsdiversitet i bestyrelserne med blandt andre Brian Mikkelsen og Bjarne Corydon som frontfigurer, ligestillingsministeren indfører Ligestillingens Pris for rollemodeller med årets tema “kvinder i ledelse og bestyrelser”. Velvilje, engagement og gode idéer er der masser af. Det er positivt og fortjener ros.

Men det forslår som en skrædder i helvede, hvis ikke vi tør binde os til løfterne og indføre sanktioner mod dem, som ikke lever op til for eksempel kønsdiversitetsmåltallene. Det skal vi. For vi taber både kulturelt og økonomisk, hvis ikke vi forstår værdien af diversitet.

Der er handlemuligheder på tværs af individ, stat, virksomhed og samfund. For eksempel kan virksomhederne skabe fleksibiliteten for, at deres medarbejdere kan bestride bestyrelsesposter, mens de huslige pligter kan støves af og omfordeles. For én ting er sikkert: Diversitet er afhængig af fælles indsat og forpligtelse. I indlægget lægger mit fokus på kønsdiversitet. Men det gælder også alder, etnicitet og seksuel orientering. Det kommer jeg tilbage til.

Login