Prehn vil udrede forvaltningens rolle i mulig snyd med landbrugsstøtte

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) iværksætter en ekstern faktuel udredning af forløbet om en særlig mulighed for snyd med landbrugsstøtte. Herunder om embedsværket undervejs har tilsidesat forvaltningsregler.

Fødevareministeriets kontrol med udbetaling af landbrugsstøtte skal nu undersøges af en ekstern juridisk ekspert.

Det har fødevareminister Rasmus Prehn (S) besluttet i kølvandet på, at statsrevisorerne udtalte “skarp kritik” af Fødevareministeriet. Kritikken kom, da Rigsrevisionen kunne berette, at hverken Landbrugsstyrelsen eller departementet havde stoppet en særlig finte til, at landmænd kunne få udbetalt for mange penge i landbrugsstøtte.

“Det er min klare opfattelse, at det på baggrund af Rigsrevisionens gennemgang er nødvendigt at følge op på denne sag og skabe fuldstændig klarhed,” oplyser Rasmus Prehn i et folketingssvar.

Han pointerer, at myndighedernes håndtering af sagsforløbet skal gennemgås grundigt.

“Jeg har derfor besluttet, at der skal gennemføres en faktuel udredning af sagsforløbet. Udredningen skal forestås af en ekstern juridisk ekspert med indgående kendskab til offentlig forvaltning, som også vil få til opgave at belyse, om der som led i sagsforløbet er tilsidesat regler eller almindelige forvaltningsretlige principper,” skriver fødevareministeren.

Mulig politianmeldelse

Enhedslistens landbrugsordfører Søren Egge Rasmussen har stillet flere spørgsmål til emnet, herunder om statsrevisorernes skarpe kritik giver grundlag for at politianmelde personer eller firmaer.

Hertil oplyser Rasmus Prehn, at Rigsrevisionen blandt andet har gennemgået 50 sager under ordningerne om miljøteknologi.

“Dette er sket med henblik på at vurdere, om en række væsentlige krav for tilskud er overholdt. Ud af de 50 sager vurderer Rigsrevisionen, at der er mangler i 26 af sagerne. Det er foreløbigt vurderingen, at der i én af disse sager er indikationer på svig,” svarer Rasmus Prehn.

Landbrugsstyrelsen har derfor bedt Kammeradvokaten om at vurdere sagen for at kunne tage stilling til, om der skal ske politianmeldelse.

Desuden vil de 26 sager med mangler blive gennemgået grundigt på ny med henblik på, om der skal rettes op på de mangler. Det er dog ikke nødvendigvis noget, der vil føre til ændring i de udbetalte tilskud, bemærker Rasmus Prehn, der videre skriver, at der i kontrolarbejdet løbende vil blive taget stilling til mulige politianmeldelser.

Kontrollen er skærpet

Det er Landbrugsstyrelsen, der har til opgave at uddele EU-midlerne, og den kan maksimalt udbetale fem millioner kroner per selskab. Men flere landbrugsejere har delt deres landbrug op på flere forskellige virksomheder med hvert sit cvr-nummer. På den måde har de kunnet søge om tilskud for flere selskaber og dermed måske fået mere i støtte, end de er berettiget til.

Rasmus Prehn oplyser, at kritikken fra Rigsrevisionen har ført til, at Landbrugsstyrelsen har stoppet udbetalinger til sager med komplekse ejerforhold, hvori der indgår flere CVR-numre.

Samtidig har Landbrugsstyrelsen besluttet at indføre kontrol med alle ordninger, hvor “problematikken om bagvedliggende ejerforhold er relevant”.

“Der udbetales således nu ikke tilskud uden kontrol af bagvedliggende ejerforhold. Kontrollen er ressourcekrævende og vil forlænge sagsbehandlingstiderne,” skriver Rasmus Prehn i et tredje folketingssvar.

Forrige artikel Tidslinje: Seks skatteministre senere er de nye boligvurderinger udskudt seks gange Tidslinje: Seks skatteministre senere er de nye boligvurderinger udskudt seks gange Næste artikel Arbejdsgiverforening vil lempe top- og selskabsskatten: Arbejdsgiverforening vil lempe top- og selskabsskatten: "Regeringen har ikke leveret på noget af det, der skal øge arbejdsudbuddet"
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.