Øget samarbejde mellem store virksomheder og nye startups vil give Danmark et markant innovationsløft

Flere store danske virksomheder bør overveje nye langsigtede og strategisk funderede samarbejder med dynamiske iværksættervirksomheder. Det kan skabe ny værdi for virksomhederne og samtidig løfte det samlede danske innovations- og iværksætterøkosystem, skriver Rolf Kjærgaard.

Samarbejder mellem store, etablerede virksomheder og nye, dynamiske virksomheder kan være en markant løftestang for innovation. Mens store virksomheder, med deres udbyggede produktionsapparater og internationale distributionsnetværk er i stand til at producere og sælge i stor skala globalt, har iværksættervirksomhederne fordelen af at være agile og kunne eksperimentere med nye, innovative løsninger.

Samarbejder, som forener skala fra de store virksomheder og innovation fra de nye, rummer et potentiale, som vi i Danmark kan få endnu mere ud af. Gennem mere corporate venturing, hvor store virksomheder aktivt engagerer sig i at samarbejde med iværksættervirksomheder.

Intuitionen er klar. Store virksomheders styrke ligger i systemer og beslutningsprocesser, som er afprøvede over mange år og har vist deres værd til at drive stor volumen igennem. Men netop de etablerede strukturer og faste rutiner kan risikere at klemme nye påfund. Innovation er derfor notorisk svær for store virksomheder at skabe indefra.

Login