Martin Merrild: "Det er helt vildt, at staten lukker ens virksomhed fra den ene dag til den anden"

INTERVIEW: Samme dag, som minkavler Martin Merrild forlod posten som formand for Landbrug & Fødevarer, meddelte regeringen, at alle mink skulle slås ned. 2020 har været en rutsjebanetur for Martin Merrild, som er blevet interviewet i Altingets julekalender.

Hvordan vil du beskrive dit 2020?
2020 startede for mig og Landbrug & Fødevarer som et godt år med gode udsigter, en god situation på markedet for fødevarer og en god opbakning til landbruget i forhold til andre lande. Men så kom genudbruddet af corona i efteråret med de fatale konsekvenser, det har haft for landbruget med aflivningen af alle mink og dermed nedlukning af en hel branche. Så året er gået fra godt til helt grotesk.

Hvilken person har overrasket dig mest i 2020?
Drejningen i håndteringen af corona har overrasket mig. Det var en god og fornuftig start på coronaindsatsen, men det har ændret sig hen over året og kulminerede i efteråret, og der har Mette Frederiksen overrasket mig. Jeg troede ikke, at hun ville have den tilgang til tingene og trække så store beslutninger som lukningen af et helt erhverv ind i et snævert politisk rum. Det har virkelig overrasket mig, at man træffer så store beslutninger med så vidtgående konsekvenser uden om Folketingets partier.

Hvordan reagerede du på Mette Frederiksens besked, at alle mink i Danmark skulle aflives?
Med dyb, dyb overraskelse, skuffelse og frustration og alt, hvad man ellers kan komme i tanke om. Vi havde i lang tid kæmpet for at få en fagligt bred dialog om, hvordan man skulle løse udfordringen med mink og corona. At man så lige pludselig er parat til at træffe den beslutning uden at have tingene ordentlig belyst var virkelig chokerende. Vi har selv startet vores minkfarm for 38 år siden, og det er da helt vildt, at staten bare kommer og lukker ens virksomhed fra den ene dag til den anden. Og hvad der skal ske nu, ved vi absolut ikke.

Login