Kooperationen: Ny lovgivning skal fremme den bæredygtige vækst gennem demokratisk ejede virksomheder

Bæredygtighed og vækst går hånd i hånd i demokratiske ejede virksomheder, som dermed er rustet til krisetider og formår at skabe værdi økonomisk såvel som for medarbejdere. Men der mangler klar lovgivning og gode vilkår til at udnytte potentialet og fremme udviklingen på området, skriver Susanne Westhausen.

Starten på endnu et folketingsår giver en god anledning til at tage vores fælles tankesæt om vækst og bæredygtighed op til revision.

Bæredygtighed og vækst behøver ikke være hinandens modsætninger, men er i et kooperativ eller en demokratisk ejet virksomhed hinandens forudsætninger.

Kooperativer og demokratisk ejede virksomheder er mere modstandsdygtige overfor kriser og mere bæredygtige end mange andre virksomhedsformer. Og netop det faktum bør i sig selv gøre, at der skal sættes fokus på de mange positive effekter, der er ved demokratisk ejede virksomheder.

Demokratisk ejerskab skaber værdi

Selvom at vi i Danmark er midt i en kollektiv genåbningsglæde, så gør vi klogt i at huske og ruste os til fremtidige kriser, hvad enten de er af finansiel eller sundhedsmæssig karakter.

En af de bedste måder at gøre netop dét på, er ved at fremme antallet af medarbejderkooperativer, hvor virksomheden er demokratisk ejet. Her går økonomisk vækst og bæredygtighed nemlig hånd i hånd.

Et punkt hvor demokratisk ejede virksomheder afskiller sig fra ordinære virksomheder, som for eksempel et A/S, er, at i et A/S skal eksterne investorer og aktionærer have del i udbyttet.

I et medarbejderkooperativ skal der naturligvis tjenes penge, men værdiskabelsen ligger ikke primært i at vækste.

Her bliver udbyttet enten investeret i virksomhedens videre udvikling eller fordelt blandt medarbejderne. Det er både god business og økonomisk bæredygtigt.

Dertil ved vi også, at det giver bedre produktivitet, mere motiverede medarbejdere og færre lønkampe, når de ansatte ejer den virksomhed, de er ansat i. 

Fremtids perspektiv 

Vender vi blikket mod vores europæiske naboer, så er fællesejede virksomheder udbredte, fordi lovgivningen er mere klar. I Danmark har vi ikke en lovreguleret selskabsform, som er målrettet demokratisk ejede virksomheder.

Det er sådan i dag, at de demokratisk ejede virksomheder gør brug af forskellige selskabskonstruktioner, hvilket gør at flere af virksomhederne ofte støder ind i problemer med det skatte- og erhvervsretlige.

Så vil vi have flere bæredygtige og økonomisk robuste virksomheder, så skal vi også give dem bedre forudsætninger til at starte med. Dog er der lovgivningsmæssige snubletråde, der gør det svært, at etablere en demokratisk ejet virksomhed.

I Kooperationen håber vi, at politikerne også i det kommende folketingsår vil holde stærkt fokus på udviklingen af flere demokratisk ejede og økonomisk bæredygtige virksomheder.

For selvom at Kooperationen har en plads i den ekspertarbejdsgruppe, som regeringen har nedsat, som blandt andet skal undersøge forholdene for demokratiske virksomheder, så håber vi ikke, at fokus på dette vigtige område er sat på standby, før udvalget er klar med sine konklusioner i 2022.

I anledning af åbningen af Folketinget er vores opfordring derfor: Det skal være lige så let og tilgængeligt at starte en virksomhed, der ejes demokratisk af sine kunder eller medarbejdere, som det er at starte en virksomhed ejet af eksterne investorer. Det er win-win, sæt i gang.

Forrige artikel Tænketank: Erhvervskredses skepsis om demokratisk valgte ledelser mangler fagligt grundlag Tænketank: Erhvervskredses skepsis om demokratisk valgte ledelser mangler fagligt grundlag Næste artikel Dansk Erhverv: Nye klimarapporteringskrav til virksomheder er en svær balancekunst Dansk Erhverv: Nye klimarapporteringskrav til virksomheder er en svær balancekunst
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.