IDA til politikerne: Styrk digitalisering i SMV’erne med erhvervsstøtte

DEBAT: Vi skal understøtte digitaliseringen ved at gøre det attraktivt for virksomhederne at ansætte specialister. Politikerne bør hente inspiration i kendte succesordninger, skriver Per Diget fra IDA.

Af Per Diget
Formand for Erhvervs- og Vækstudvalget i Ingeniørforeningen, IDA

Kigger man på den finanslov, som vi netop har taget hul på for 2021, så er der flere lyspunkter, når det gælder den digitale styrkelse af erhvervslivet.

Der er således afsat samlet 825 millioner kroner i 2021 og 2022 til blandt andet et program, der skal teknologiomstille SMV’er i hele landet og finansiere rådgivning om grøn og digital omstilling.

Det er samtidig positivt, at der afsættes i alt 100 millioner kroner i 2021 til en forlængelse af bredbåndspuljen, og at der i hvert af årene 2021 og 2022 er afsat 125 millioner kroner til en digitaliseringsfond.

Digitalisering er ikke gnidningsløst
Der er nemlig i høj grad brug for konkrete indsatser på det digitale område, særligt når det handler om at hjælpe de danske SMV’er ind over den digitale dørtærskel til Industri 4.0 samfundet, hvor automatisering og digitalisering er nogle af hoveddriverne for udviklingen.

Men det digitale gearskifte er langt fra gnidningsløst for alle, og særligt de mindre virksomheder er udfordrede, viser en aktuel undersøgelse, som IDA har gennemført blandt de af vores medlemmer, der arbejder i danske produktionsvirksomheder.

Undersøgelsen viser således store spring, når det gælder graden af automatisering og digitalisering i virksomhederne.

Eksempelvis har kun 15 procent af virksomhederne med under 100 ansatte en høj eller meget høj automatisering, mens det tilsvarende gælder for 57 procent af virksomhederne med over 500 ansatte.

Og det er primært organisatoriske og kompetencemæssige forhold, der er barrierer for at gennemføre automatisering og digitalisering, viser analysen.

Manglende tid er den største barriere på tværs af virksomhedsstørrelse, men manglende viden og overblik blandt ledelse og medarbejdere er ligeledes store barrierer. 

Brug kendte succesordninger
Jeg vil gerne kvittere for politikernes positive fokus på tiltag, der styrker digitaliseringsindsatsen.

Samtidig vil jeg dog også pege på et forhold, som tilsyneladende er fløjet under radaren, men som i min optik er helt afgørende, hvis indsatsen skal have fuld effekt, nemlig at gøre det mere attraktivt at ansætte specialister.

Også her er der store forskelle mellem produktionsvirksomhederne, viser IDA-undersøgelsen.

Mens 63 procent af de virksomheder som er meget digitaliserede og automatiserede, har ansat specialister, gør det sig kun gældende for 33 procent af de virksomheder, som har en lav grad af automatisering og digitalisering.  

Her kan politikerne med fordel hente inspiration i tidligere erhvervsstøtteordninger som Isbryderordningen fra 90’erne og Videnpilotordningen fra 00’erne, som gav SMV’er mulighed for at få løntilskud til ansættelse af ledige højtuddannede.

Gode resultater
Ordninger som disse har senest været i brug i form af en geografisk afgrænset Landdistriktsvækstpilotordning. Med gode resultater i øvrigt.

Eksempelvis angiver 86 procent af de virksomheder, som har gennemført hele forløbet med en landdistriktsvækstpilot, at ordningen har bidraget til en højere grad af innovation i virksomheden. 

Så lad os skalere de gode erfaringer op til et landsdækkende niveau, så vi via initiativer som disse kan få højtuddannede specialister ind i SMV’er, hvor de kan hjælpe med at få greb om den ofte komplekse proces, det kan være at integrere de nye digitale produktionsteknologier.

Mange nyuddannede har for tiden svært ved at opnå deres første job, og de besidder i høj grad de digitale kompetencer, som mange SMV’er mangler for at kunne udvikle sig.

Forrige artikel SMVdanmark til HK: Personangreb løser ikke vores fælles udfordringer SMVdanmark til HK: Personangreb løser ikke vores fælles udfordringer Næste artikel Biogas Danmark: Giv grønt lys for gasledningen til Lolland-Falster Biogas Danmark: Giv grønt lys for gasledningen til Lolland-Falster
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.