Holstein om skattelettelser: Endnu en møllesten om Mette Frederiksens hals

Først kom der skattelettelser i regeringens iværksætterudspil for 800 millioner kroner, og nu vil regeringen lette yderligere på skatter for 1,8 milliarder kroner. Det er helt håbløst at forsvare ud fra en socialdemokratisk logik, vurderer Altingets politiske kommentator. 

Ordet kompromis gik igen og igen, da den socialdemokratiske skatteminister Jeppe Bruus (S) skulle forsvare beslutningen om at lave skattelettelser for 1,8 milliarder kroner i en ny erhvervspakke.

“Vi kan lige så godt være ærlige. Det er ikke os i Socialdemokratiet, der har båret det her forslag til bordet. Men vi har indgået et kompromis, som vi kan se os selv i,” lød det fra skatteministeren på et pressemøde, da den nye erhvervspakke skulle præsenteres.

Skattelettelserne betyder blandt andet, at den såkaldte generationsskifteskat bliver sænket fra 15 til 10 procent. En skat, som Socialdemokratiet selv hævede i den forrige regering, da de mente, at det var skævvridende at gøre den lav.

Samtidig er det blot en uge siden, at regeringen præsenterede et iværksætterudspil, der også indebærer skattelettelser for omtrent 800 millioner kroner.

Samlet set efterlader det Socialdemokratiet med et ordentligt nøk i troværdigheden. Det vurderer Erik Holstein, der er politisk kommentator hos Altinget.

“Iværksætterudspillet kan socialdemokraterne til nød argumentere for vil skabe arbejdspladser og hjælpe nogle iværksættere i den svære startfase. Men lettelse af generationsskifteafgiften er helt håbløs ud fra en socialdemokratisk logik,” siger Erik Holstein og uddyber:

“Der vil hurtigt komme regnestykker på, hvor mange millioner der ryger lige ned i lomme på i forvejen privilegerede arvinger til landets rigeste virksomhedsejere.”

{{toplink}}

Ekstremt uheldig timing

Præsentationen af både iværksætterudspillet og den nye erhvervspakke med skattelettelser kommer blot få uger efter, at Socialdemokratiet fik en historisk vælgerlussing til europaparlamentsvalget.

Mette Frederiksen har sidenhen meldt ud, at hun tager det dårlige resultat fra europaparlamentsvalget “alvorligt” og lytter til signalerne fra vælgerne.

Derfor er det “ekstremt uheldig timing”, at SVM-regeringen få uger efter gennemfører skattelettelser, som Socialdemokratiet selv tidligere har kæmpet imod, lyder det fra Altingets politiske kommentator.

“Det giver indtryk af, at de overhovedet ikke lytter til de utilfredse vælgere, der stormer over til SF og Enhedslisten,” siger Erik Holstein.

Skatteminister Jeppe Bruus anerkendte da også på pressemødet, at man næppe havde stået med samme udspil i dag, hvis det var en ren S-regering, der sad for bordenden.

“Men igen vil jeg understrege, at vi har indgået et kompromis, vi fint kan se os selv i. Og så håber jeg, at der kommer fokus på, at det her er med til at generere produktionsarbejdspladser i Danmark,” lød det fra Jeppe Bruus på pressemødet.

Ifølge Erik Holstein er argumenter om velfærd og arbejdspladser det, som Socialdemokratiet kan klamre sig til, når de skal forklare skattelettelserne over for vælgerne.

“Men det er næppe fem procent lavere generationsskifteafgift, der er det afgørende konkurrenceparameter. Så det argument er ikke særlig overbevisende,” siger han.

En god dag på kontoret for V og M

Alt i alt gør regeringens seneste forslag til skattelettelser det ikke nemmere for Socialdemokratiet at finde tilbage til den vælgerskare, de har mistet, vurderer Erik Holstein.

“Det her er endnu en møllesten om Mette Frederiksens hals, og det gør vejen tilbage endnu længere.”

{{toplink}}

Altingets politiske kommentator påpeger samtidig, at de seneste udspil fra regeringen vil blive udnyttet “ubarmhjertigt” af SF og Enhedslisten til at tordne mod Socialdemokratiet.

Og følger man med på Twitter er både Pia Olsen Dyhr (SF) og Pelle Dragsted (EL) allerede godt i gang.

“Hvis man spørger mig, så kan man næppe finde på en mere skæv og forkert måde at bruge rigets penge på. Er det virkelig sådan, Mette Frederiksen lytter til vælgernes ”vink med en vognstang” ved valget sidste uge? Så tror jeg, hun hører dårligt,” skriver Enhedslistens politiske ordfører på X.

Mens Socialdemokratiet står tilbage med et forklaringsproblem, ser det til gengæld ud til at være en god dag på kontoret for både Troels Lund Poulsen (V) og Lars Løkke Rasmussen (M), siger Erik Holstein.

“Nu kan de pege på endnu et blåt resultat af regeringssamarbejdet med socialdemokraterne.”

{{toplink}}

Forrige artikel Overblik: Her er regeringens nye erhvervspakke Overblik: Her er regeringens nye erhvervspakke Næste artikel Mens erhvervsliv jubler over skattelettelser, hælder økonomer centralt argument fra regeringen ned ad brættet Mens erhvervsliv jubler over skattelettelser, hælder økonomer centralt argument fra regeringen ned ad brættet
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.