GTS-foreningen om regeringsudspil: De regionale erhvervsfyrtårne skal gro på national viden

Regeringen vil med 'Danmark kan mere'-udspillet investere 1 milliard kroner fra EU i otte lokale erhvervsfyrtårne. Det er i sig selv en glædelig nyhed, men for at opnå internationalt niveau er det essentielt, at de lokale fyrtårne skabes med erfaringer og viden fra hele landet, skriver GTS-foreningen.

Med regeringens udspil, 'Danmark kan mere', investerer regeringen nu hele 1 milliard kroner fra EU i otte lokale erhvervsfyrtårne.

Allerede i næste uge udbyder Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse midlerne. Formålet er at skabe vækst og nye arbejdspladser i hele landet med afsæt i regionale styrkepositioner identificeret af regeringens syv regionale Vækstteams.

Den massive politiske interesse for genstart af dansk erhvervsliv er grundlæggende positiv. Men i politikernes iver for at gøre det gode, er det vigtigt at fastholde den politiske ambition om forenkling og overskuelighed. Vi har derfor ét vigtigt budskab til politikerne.

Erfaring og viden fra hele landet

Byg de regionale erhvervsfyrtårne på erfaringer og viden fra hele landet. Fyrtårnene skal forankres omkring regionale og lokale aktører.

Men samtidig er det helt afgørende, at der i de konsortier, der skal udvikle de otte fyrtårne, også indgår samarbejde med de mange nationale indsatser, der allerede er sat i søen og fungerer godt.

Uanset, hvor i landet de måtte ligge. Bornholm skal for eksempel stå som Østersøens fyrtårn for udnyttelse af grøn energi fra havvindmøller. De kan med fordel inddrage allerede opbyggede kompetencer fra blandt andet Teknologisk Institut, DHI og Force Technology.

På den måde undgår vi at opbygge parallelle kompetencer i et relativt lille land. De gode og dårlige erfaringer, der allerede er skabt, kan og bør sættes i spil.

Det giver en stærk platform af viden at stå på. Det accelererer innovation og udvikling – og giver dermed hurtigere resultater til gavn for danske virksomheder.'

Dansk innovation til nye højder

I opbygningen af de nye indsatser kan man også med fordel lade sig inspirere af den fynske indsats inden for robotteknologi.

Ved at samle GTS, universiteter, virksomheder samt regionale og kommunale aktører er det her lykkedes at skabe et regionalt fyrtårn af internationalt niveau. Det har resulteret i vækst og arbejdspladser på Fyn.

Et andet eksempel er Region Midtjylland, der med IT-byen i Katrinebjerg i Aarhus har bygget et fyrtårn inden for digitalisering.

I dag huser IT-byen alt fra tech start-ups til danske og internationale virksomheder, som har let adgang til it-forskning i verdensklasse.

Der er brug for at forstærke det, der virker i dag. Derfor hilser vi i GTS-institutterne tankerne bag de regionale erhvervsfyrtårne velkommen, hvis de vel at mærke kommer til at gro oven på allerede eksisterende viden.

Vi er klar – for sammen kan vi løfte dansk innovation til nye højder.

Forrige artikel Lederne: Kompetenceløft af ledere er nøglen til at kickstarte den grønne omstilling Lederne: Kompetenceløft af ledere er nøglen til at kickstarte den grønne omstilling Næste artikel Norsk professor: Kønskvoter har ikke været en væsentlig belastning for erhvervslivet Norsk professor: Kønskvoter har ikke været en væsentlig belastning for erhvervslivet
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.