Grønt iværksætterpanel: Én procent af de offentlige indkøb bør være grønne og innovative

Offentlige indkøb kan være en driver i udviklingen af innovative, grønne løsninger. Derfor bør op imod én procent af alle offentlige indkøb reserveres til indkøb hos grønne udbydere, herunder iværksættere, skriver formand for Grønt Iværksætterpanel Esben Gadsbøll.

Ja, det er korrekt. Noget sker. Men slet ikke nok. Ja, vi har en strategi for grønne offentlige indkøb, lanceret af regeringen i 2020, og vi har Center for Offentlig-Privat Innovation (CO-PI), lanceret i samarbejde mellem regeringen, KL og Danske Regioner i 2022.

Ja, vi har kompetenceudviklingsforløb for statslige indkøbere, og snart et digitalt værktøj til beregning af TCO (Total Cost of Ownership). Ja, vi har en juridisk vejledning i udbudslovens muligheder for grønne offentlige indkøb og en forbedret og mere brugervenlig udgave af videnportalen ”Den Ansvarlige Indkøber.” Men vi kommer kun meget langsomt frem.

Sådan er det, desværre, når man ser på de konkrete resultater. Kun promiller af de offentlige indkøb – både i stat og kommuner – sker fra innovative, grønne startups. Og kun 12 ud af 81 kommuner har en grøn indkøbsstrategi og har opstillet konkrete reduktionsmål. Så hvad er der galt? Og hvad kan der gøres?

Tradition forhindrer grøn omstilling

Tradition og ”plejer” er det, der er galt, og konkrete årsager, viser vores analyser. Hos de offentlige indkøbere handler det blandt andet om lav risikovillighed og manglende opbakning, fokus på pris og forsyningssikkerhed og manglende overblik over potentielle grønne leverandører.

Hos iværksætterne handler det om mangel på viden, erfaring, kompetencer og ressourcer til at møde de ofte detaljerede kravspecifikationer i offentlige udbud – herunder at kunne leve op til omfattende dokumentationskrav.

Kravene anses for ofte at være for fastlåste og definerede på forhånd, hvilket hæmmer innovationsmulighederne.

Derfor anbefaler Grønt Iværksætterpanel, at de offentlige parter på tværs af stat, regioner og kommuner forpligter sig på konkrete målsætninger om andelen af innovative, grønne indkøb.

Det er vigtigt at sætte et mål for andelen af indkøb fra iværksættere. Det være sig direkte, som væsentlige underleverandører, eller fra iværksættere i partnerskab/konsortium med større virksomheder.

Klima og miljø bør være et konkurrenceparameter

Erhvervsministeren skal derudover snarest udnytte den nye hjemmel i Udbudsloven, som ministeren har til at fastsætte et ”Køb-grønt-eller-forklar”-princip, og vi skal have et landsdækkende overblik over potentielle grønne leverandører til offentlige udbud. Det er hovedpointerne i vores forslag.

Én procent af de offentlige indkøb svarer til cirka 3,8 milliarder kroner årligt – ud af de 380 milliarder kroner, som det offentlige køber ind for hvert år.

Grønt Iværksætterpanel mener, at klima og miljø i højere grad bør være et konkurrenceparameter, når det offentlige sender opgaver i udbud, og der skal samtidig sættes særskilt fokus på bedre inddragelse af iværksætterne i de offentlige indkøb.

Det skulle meget gerne sætte skub under udviklingen hen imod grønnere indkøb og dermed et grønne samfund for os alle. Vi skal væk fra plejer og ind med nytænkning.

{{toplink}}

Forrige artikel Dansk Erhverv: Vi skal have SMV’erne med på verdensmålsbølgen Dansk Erhverv: Vi skal have SMV’erne med på verdensmålsbølgen Næste artikel V-kandidat: Greenbashing af virksomheder spænder ben for den grønne omstilling V-kandidat: Greenbashing af virksomheder spænder ben for den grønne omstilling
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.