Give a shit! Pavilloner i København sætter fokus på verdensmålene

Årets verdenskongres for arkitekter putter verdensmålene i højsædet med 15 pavilloner, der er strøet ud over København. Arkitekterne bag pavillonerne har ét budskab: Fremtidens byggeri skal være bæredygtigt.

Hvad har et toilet på et havneløb i København at gøre med FN’s verdensmål?

Det er Arkitekter Uden Grænsers opråb om, at verdensmålet om rent vand og sanitet ikke skal tages for givet.

Toilet-installationen under navnet “why give a shit?” er en fortolkning af et biocenter, Arkitekter Uden Grænser har bygget i Uganda. Og før du spørger: Biocentret i Uganda har vægge og døre.

I tillæg til adgang til sanitære forhold, omdanner tanken under toilettet menneskers efterladenskaber til biogas, der kan bruges til for eksempel opvarmning af badevand. Den proces er simuleret ved en brummelyd, der svagt kan høres fra toilettet.

Og så en lille serviceinfo til den potentielt tissetrængende: Toilettet i installationen er ikke funktionelt...

Ingen varm luft

Få hundrede meter fra det offentlige (husk nu: ikke-funktionelle) toilet, står tre sandfarvede små bygninger i kontrast til de store sorte glas-og-beton-bygninger BLOX og Den Sorte Diamant.

Og det er meningen, at de tre pavilloner ikke passer ind. De er eksemplet på, hvordan fremtidens bygninger skal konstrueres.

De tre pavilloner er bygget af ler, hø, træ og genbrugsmaterialer. Ifølge arkitekterne bag viser de små huse innovative løsninger for, hvordan klimaaftrykket i fremtidens byggeri kan reduceres med 75 procent.

Men bygningerne er ikke kun gode for klimaet – de er også gode for mennesker.

I hvert fald følte Altingets udsendte (som også ses på billedet nedenfor), at den kølige luft i pavillonerne var et kærkomment afbræk fra Københavns varme vejr.

Og netop kølig luft er blandt inspirationen bag projektet, der kaldes “boligbyggeri fra 4 til 1 planet”. Fondene og arkitekterne bag vil mindske CO2-udledningen ved nybyggeri fra cirka 10 kilo CO2 per kvadratmeter om året i dag til blot cirka 2,5 kilo.

Det lyder lidt teknisk, men summa summarum er, at de nye byggeformer vil bidrage til at sikre, at verdenstemperaturen ikke stiger med mere en de famøse 1,5 grader.

Brug for mindre forbrug

Danmark havde sin årlige “global overshoot day” den 28. marts i år. Det betyder, at vi havde opbrugt vores del af verdens ressourcer allerede dér, og lever på overforbrug resten af året.

Der skal altså cirka fire jordkloder til, hvis det danske forbrug skulle være bæredygtigt - og dette er også en af tankerne bag navnet på projektet bag de tre pavilloner ved BLOX.

For netop bæredygtigt byggeri er en måde, hvorpå danskerne kan minimere deres forbrug – og det er der brug for, har 2030-panelets forperson, Sara Krüger Falk, understreget overfor Altinget.

Så hvis du vil blive klogere på bæredygtighed - og måske tage en dukkert i havnen i samme vending - så tag et smut forbi verdensmålspavillonerne på Søren Kierkegaards Plads i København. Der er gratis adgang, og udstillingen pilles ned igen den 13. august 2023.

{{toplink}}

Forrige artikel Danmark scorer ny førsteplads i konkurrenceevne Danmark scorer ny førsteplads i konkurrenceevne Næste artikel Danmark siger nej til ekstra milliardregning fra EU Danmark siger nej til ekstra milliardregning fra EU
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.