Dansk Erhverv: Forsyningsdata skal stå gratis til rådighed for virksomhederne

Vi har brug for digitale teknologier og et solidt datagrundlag i kampen om klimaet. Derfor bør forsyningsselskaberne pålægges at stille data til rådighed gratis, skriver Janus Sandsgaard og Ulrich Bang.

Folketinget genopfriskede i foråret 2021 en slags ligebehandlingslov for data fra offentlige myndigheder. PSI-loven gør det lettere og billigere for borgere, virksomheder og organisationer at få fingre i data fra offentlige myndigheder – for eksempel om vind, vejr og vej.

I samme ånd har regeringen, KL og Danske Regioner for nylig givet hinanden hånd på at gøre forsyningsdata mere tilgængelige.

Retningen er helt rigtig, for vi har brug for digitale teknologier og et solidt datagrundlag i kampen om klimaet, når for eksempel vi skal indfase langt mere vindmøllestrøm i elnettet, når der skal udvikles grønne varmeløsninger, eller når der skal strøm til transporten.

Digitalisering er drivkraften i den grønne omstilling, og vil ifølge World Economic Forum muliggøre en 15-procentsreduktion af den samlede klimabelastning.

Ikke klaret med principielle aftaler
Men arbejdet er ikke klaret med principielle aftaler. Det kræver lovgivningsmæssige rammer, der giver grønt lys for den gode idé, det kræver tekniske løsninger, det gør det praktisk let at udstille og anvende data. Og sidst, men ikke mindst, skal vi have nogle gode råvarer på hylderne.

Vi skal have data frem i lyset og ud i hænderne på virksomheder, der kan forvandle dem til nye løsninger til gavn for både kunder og klima. 

Staten har allerede sluppet flere vigtige datasæt fri, herunder geografiske data og vejrdata, men der ligger stadig digitalt guld og gemmer sig bag lås og slå eller juridisk usikkerhed. 

Dansk Erhverv mener, at alle forsyningsdata – altså detaljerede oplysninger om el, vand, varme, gas og affald – skal stilles gratis til rådighed. Det skal ske via én samlet indgang til alle interesserede – fra den lille opfinder til den store koncern. For vi har brug for alle gode kræfter i kampen om klimaet. 

Vil kræve lovændringer
Vi ved godt, at det er lettere sagt end gjort. Blandt andet fordi, vi skal finde modeller for at dele data under hensyn til persondataforordningen og privatlivets fred. 

Desuden kræver forslaget ændringer i blandt andet varmeforsyningsloven, elforsyningsloven, lov om naturgasforsyning og vandforsyningsloven. Alt sammen så forsyningsselskabernes pålægges at stille data frit til rådighed som led i deres offentlige forpligtigelse og varetagelse af en monopolopgave.

Vi har brug for denne dobbeltomstilling – den grønne og den digitale, som går hånd i hånd. Behovet er stort og reelt, for uret tikker frem mod 2030. Lad os slippe forsyningsdata løs og tage hul på en bæredygtig fremtid.

Forrige artikel Innovationsleder på DTU: Tech-startups skal have et økonomisk løft for at konkurrere med nabolande Innovationsleder på DTU: Tech-startups skal have et økonomisk løft for at konkurrere med nabolande Næste artikel Aalborg Universitet og Dansk Industri: Universiteterne skal bygge stærkere bro til erhvervslivet Aalborg Universitet og Dansk Industri: Universiteterne skal bygge stærkere bro til erhvervslivet
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.