Fagforening: Corona-vaccinationen stiller virksomheder og medarbejdere overfor gråzoner

Den første juli ændres loven, så arbejdsgivere ikke længere kan forlange corona-test af medarbejderne. Men det skaber nye gråzoner – for medarbejdere såvel som for arbejdsgivere. Situationen fordrer åbenhed, skriver Ole Østergaard.

Af Ole Østergaard
advokat og juridisk chef i a-kassen og fagforeningen Frie

Hverdagen er efterhånden ved at vende tilbage til det normale efter den lange corona-nedlukning, men det betyder ikke, at smittefaren er helt væk. Og da arbejdsgivere fra 1. juli ikke længere kan forlange corona-test af medarbejdere, åbner det op for nye gråzoner. 

Lige nu er reglerne således, at en arbejdsgiver, ”når dette er sagligt begrundet i hensynet til at begrænse spredningen af smitte med COVID-19, herunder arbejdsmiljøhensyn, eller i væsentlige driftsmæssige hensyn", kan forlange, at de ansatte bliver testet.

Denne lov blev vedtaget sidste år, men ophører efter sin ordlyd den 1. juli. Det vil sige, at efter denne dag - medmindre loven bliver forlænget - kan arbejdsgiveren reelt ikke forlange, at de ansatte bliver testet, før de møder på arbejde.

Nye dilemmaer
Dette ”problem” kan man sige bliver løst ved, at alle danskere jo bliver tilbudt vaccination, men netop i det, at der alene er tale om et ”tilbud” ligger, at der ikke er nogen pligt til at tage den.

Dette efterlader reelt medarbejdere og arbejdsgivere i den situation, at de ikke kan være sikre på, at kollegerne, når lovens mulighed for at forlange at medarbejderne er testet er udløbet, ikke er smittede.

Hertil kommer en yderligere risiko, at hvis en ansat bliver smittet, kan virksomheden blive anset for ansvarlig for sygdommen som en arbejdsskade, hvis der er ikke-vaccinerede ansat.

Dette dækker den lovpligtige forsikring, men det er klart en udfordring for en arbejdsgiver, som risikerer langtidssyge medarbejdere og kolleger, som muligt ikke vil arbejde sammen med en ikke-vaccineret.

Men hvis en medarbejder nægter vaccination, kan en arbejdsgiver da afskedige en ansat, hvis han ikke ønsker at blive vaccineret? Nej, det vurderer jeg ikke.

Brug for åbenhed
En anden gråzone er, hvorvidt en ansat har pligt til at oplyse, om han/hun er vaccineret? Nej, det vurderer jeg heller ikke!

Ifølge det, der normalt refereres til som ”Helbredsoplysningsloven”, har en ansat pligt til at oplyse, om han eller hun ”lider eller har lidt af en sygdom eller har eller har haft symptomer på en sygdom, når sygdommen vil have væsentlig betydning for lønmodtagerens arbejdsdygtighed ved det pågældende arbejde”.

Det indbefatter altså ikke noget med, om den (kommende) medarbejder er vaccineret.

Den nye situation kan komme til at skabe unødige konflikter, og i hvert fald fordrer den åbenhed arbejdsgiver og medarbejdere imellem. Lad os håbe, at den åbenhed vil finde sted på arbejdspladserne, og at vi alle kommer godt og sikkert i gang post-corona.

Forrige artikel Diplomat bliver direktør for Erhvervshus Hovedstaden Næste artikel Aktører: Danske SMV’er risikerer at blive koblet af den grønne omstilling Aktører: Danske SMV’er risikerer at blive koblet af den grønne omstilling
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.